in

Baku: Jermenija raketirala više gradova, ubijeno 24 civila

On je u intervjuu za Večernje novosti rekao da svetska javnost žestoko osuđuje agresiju Azerbejdžana i Turske i da je to pretnja ne samo regionu već i celom svetu.

“U Karabahu se odlučuje sudbina hrišćanstva, ali i čovečanstva i civilizacije. Svet mora to da shvati ili će biti prekasno zaustaviti tursku agresiju na susedne zemlje. Azerbejdžan i Turska su pretnja na tom svetlom putu mira”, rekao je Simonjan.

NATO zatražio momentalni prekid ratnih dejstava u Nagorno Karabahu

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg zatražio je danas od Jermenije i Azerbejdžana da momentalno obustave oružane sukobe.

“Ne postoji vojno rešenja za Nagorno Karabah”, ukazao je Stoltenberg i upozorio da svakodnevno raste broj žrtava ovog sukoba, preneo je Rojters.

“Podržavamo svaki napor da se rešenje pronađe na miran način”, apelovao je generalni sekretar NATO.

Prema njegovim rečima, između Karabaha i Kosmeta nema poređenja jer je Kosmet kolevka srpske srednjevekovne državnosti.

“Ikona srpskog naroda koji je otet i poklonjen Albancima, kao što su dve jermenske oblasti Karabah i Nahičevan poklonjene Azerbejdžancima 1921. godine. To su dva različita problema. Karabah je otcepljen na osnovu referenduma jer su u Karabahu živeli etnički Jermeni, dok na KiM nije bilo referenduma”, rekao je on.

Sa druge strane, nastavlja on, Kosmet je od davnina naseljen Srbima na svojim iskonskim teritorijama i u tome je razlika između Kosmeta i Karabaha.

Simonjan kaže da jermenski i srpski narod povezuje tragična istorija i poručio da je otadžbina iznad svega, čak i iznad života.

“Bez žrtvovanja nema spasa i pobede”, poručio je on.

Uzajamne optužbe Jerevana i Bakua za raketne napade

Jermensko ministarstvo odbrane optužilo je Azerbejdžan da namerno širi dezinformacije o jermenskom bombardovanju grada Gandža, čime traži izgovor za nove provokacije.

Predstavnik jermenskog ministarstva odbrane izjavio je da su azerbejdžanske oružane snage raketirale Stepanakert, prestonicu samoproglašene republike Nagorno Karabah koristeći raketne sisteme zemlja-zemlja tipa Smerč, Polonez i turske višecevne raketne lansere Artsrun T-300, prenosi TAS.

Istovremeno, ministarstvo odbrane Azerbejdžana je saopštilo da su jermenske oružane snage izvele raketne napade na ciljeve unutar teritorije Azerbejdžana.

“Naši protvvazdušni radarski sistemi detektovali su rakete koji su ispaljene sa teritorije Jermenije na ciljeve u Azerbejdžanu”, saopšteno je iz ministarstva odbrane u Bakuu.

Baku: Jermenija raketirala više gradova, ubijeno 24 civila

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopštilo je danas da su jermenske oružane snage raketirale grad Horadiz, naselja u okrugu Ahdžabadi, grad Terter i naselja u okruženju tog grada, kao i teritoriju Goranboj i Gojgol.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva zbog toga su preduzete odgovarajuće protiv mere, prenosi Tas s.

ratno, stanje, bomba, napad, jermenija, azerbejdzan

Kancelarija generalnog tužioca da je u regionu Nagarno Karabah ubijeno 24 civila dok je 121 osoba povređena od 27. septembra kada su počeli sukobi u toj oblasti.

Dodaje se da je u napadima oštećeno 56 civilnoih objekata i 306 kuća.

Alijev: Stav Rusije odgovoran, Turska da bude uključena u rešavanje

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev izjavio je danas da je odnos Bakua i Moskve na vrlo visokom nivou i da je stav Rusije kada je reč o situaciji u Nagorno-Karabahu odgovoran.

Prema oceni Alijeva, cilj Jermenije je da uvuče Rusiju u sukob u Nagorno-Karabahu.

Istovremeno, predsednik Azerbejdžana je ocenio da je neophodno da i Turska bude uključena u proces rešavanja krize u toj oblati u Azerbejdžanu s većinskim jermenskim stanovništvom, prenosi agencija RIA Novosti.

On je ukazao da je Turska važan faktor u regionu i sused i Jermenije i Azerbejdžana.

Iran: Radimo na prestanku vatre, u toku kontakti sa Rusijom

Iran je  saopštio da radi na prestanku vatre u kavkaskom području Nagorno-Karabaha te da je u stalnom kontaktu sa dvema zaraćenim stranama ali i Ruskom Federacijom.

Kako piše ANSA, pozivajući se na portparola ministarstva spoljnih poslova Irana, Sajeta Katibzadeha, pitanje Nagorno-Karabaha je tretirano u telefonskom razgovoru između dvaju šefova diplomatija, Irana i Rusije, Muhameda Džaveda Zarifa i Sergeja Lavrova.

“Islamska Republika Iran je u bliskom kontaktu sa zaraćenim stranama i pažljivo prati razvoj događaja na svojim granicama”, istakao je Katibzadeh, prenosi IRNA.

Danas je, prema izveštajima projermenskih medija, usledio novi napad na prestonicu samoproglašene nagornokarabačke države Stepanakert.

“Azerbejdžanska vojska je otvorila vatru oko 6.30 izjutra. Četiri velika artiljerijska napada izvedena su prema gradu”, navelo je ministarstvo spoljnih poslova NKR.

Prema navodima NKR, 18 civila je stradalo u Stepanakertu, Hadrutu, Martuniju i Martakertu od početka izbijanja sukoba, 27. septembra, sve do jučerašnjeg dana, dok je prema istom izvoru, 80 lica ranjeno.

Takođe, navodi se da se azerbejdžanska strana priprema za novu ofanzivu.

“Situacija u zoni konflikta je teška i napeta ali stabilna. Neprijatelj se priprema za novu ofanzivu. Vojska NKR aktivno prati i nadgleda svaki potez i spremna je da reaguje kako bi na efikasan način izvršila svoje dužnosti”, rečeno je u ministarstvu odbrane nepriznate države, prenosi Interfaks.

Turska: NATO da zatraži povlačenje Jermenije iz Azerbejdžana

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu zatražio je danas od NATO pakta da zahteva od Jermenije povlačenje sa teritorije Azerbejdžana, navodi ANSA.

“Međunarodna zajednica, posebno NATO, moraju zahtevati od Jermenije da se povuče sa teritorije Azerbejdžana”, istakao je Čavušoglu na konferenciji za novinare sa generalnim sekretarom severnoatlantske alijanse Jensom Stoltenbergom u Ankari.

Jermenija, tvrdi Čavušoglu, čini “ratne zločine”, uzimajući kao vojne ciljeve i civilna područja.

Turska je, inače, jedan od najvećih podržavalaca Azerbejdžana u konfliktu oko kavkaskog Nagorno-Karabaha.

Sukob u Nagorno-Karabahu, planinskom području koje je dejure u sastavu Azerbejdžana ali je naseljeno pretežno jermenskim stanovništvom, otpočeo je u prošlu nedelju, 27. septembra, a dve strane optužuju jedna drugu za eskalaciju situacije.

Nagorno-Karabah već nekoliko decenija funkcioniše kao defakto nezavisna, međunarodno nepriznata država.

Sin jermenskog premijera dobrovoljno se prijavio u vojsku

Ašot Pašinijan, sin jermenskog premijera Nikole Pašinijana, dobrovoljno se prijavio u vojsku da bude na prvoj liniji fronta u sukobima sa azerbejdžanskim snagama.

“Upravo sam se dobrovoljno pridružio vojsci“, objavio je na društvenim mrežama Ašot Pašinjan, koji je letos demobilisan.

“Moja braćo po oružju, moji prijatelji, red je na nas da se odužimo svojoj zemlji“, rekao je sin premijera Jermenije.

Njegova objava usledila je nakon što je ranije danas premijer Nikol Pašinijan pozvao vojnike koji su demobilisani ove godine da se ponovo vrate u vojsku zbog eskalacije situacije u Nagorno-Karabahu, oblasti u Azerbejdžanu s jermenskim većinskim stanovništvom.