in

Dačić: Prilika da se normalizuju odnosi Srbije i Crne Gore

On je za TV Pink rekao da je opoziciji u Crnoj Gori, koja posle izbora ima većinu, potrebno da preživi dolazak na vlast.

“Teško vlasti da preživi pad, ali i opoziciji da preživi dolazak na vlast, kada treba sa reči da se pređe na delo”, rekao je Dačić.

Komentarišući izjavu Mila Đukanovića da neće podneti ostavku kao predsednik države, jer je osvojio većinu, Dačić je rekao da to nije sporno, ali da je pitanje koliko bi sada osvojio glasova.

Za opoziciju kaže da je važno da preživi dolazak na vlast.

“Voleo bih da se ova istorijska prilika ne propusti. To znači da bi trebalo spustiti loptu, da se ne barata sa stvarima oko kojih ne postoji saglasnost u pobedničkoj koaliciji, nego da se nađe zajedničko rešenje poštujući izborne rezultate”, naveo je on.

Važno je, navodi, da se što pre nađe ” zajednički jezik” kako bi se što pre formirala vlada koja bi mogla da sprovede politiku koja bi bila drugačija od politike Mila Đukanovića.

Podseća da je Milo Đukanović, kada je došao na vlast, bio je sekretar predsedništva CK Saveza komunista Crne Gore, da je tada zajedno Momirom Bulatovićem i Svetozarom Marovićem, srušio tadašnje crnogorsko rukovodstvo i rekao ” dosta je više da neko plaši crnogorski navodnom srpskom hegemobijom. Oni to rade da bi sačuvali vlast”.

“U pravu je bio. Kritikovao je tadašnju vlast i rekao da su Crnogorci ponosni na srpsko poreklo i crnogorsku državnost. Apsolutno sam saglasan sa tim, ali kakav je put od tog njegovog stanovišta i danas. U cilju spašavanja te vlasti narušavani su odnosi Beograda i Crne Gore. Stalno se govori da Srbija ima nešto protiv državnosti Crne Gore”, rekao je Dačić.

Mesto u vladi kao pobeda u finalu Lige šampiona

Dačić  je izjavio da koalicija SPS-JS nije napravila nikakav dogovor sa SNS oko formiranja vlade, ali da je taj savez spreman za nastavak saradnje sa naprednjacima.

Dačić je rekao da pitanje kada će biti formirana vlada nije za njega već za lidera SNS Aleksandra Vučića kao pobednika izbora.

”Niko mi ne veruje da nismo napravili neke dogovore, nije na SPS i JS da o tome pričamo, ali spremni smo za nastavak saradnje. Kada će to biti, videćemo”, rekao je Dačić.

Upitan da li će ostati ministar spoljnih poslova i da li bi to voleo, Dačić je to pitanje uporedio sa učešćem u finalu Lige šampiona.

”To je kao da nekoga pitate da li biste voleli da pobedite u finalu Lige šampiona. Svi igramo da bismo pobedili, nisam pobornik onoga ‘važno je učestvovati’. Ipak je bolje igrati u Ligi šampiona”, rekao je Dačić.

Naglasio da su u koaliciji SPS-JS zadovoljni i ponosni onim što su, kako kaže, zajedno sa SNS uradili u proteklih osam godina.

Dodao je da se koalicija sa SNS bazira na zajedničkim ciljevima, a ne na računicama ko ima koliko ministarstava, preduzeća…

”Na tu temu nismo pričali, nije napravljen dogovor, barem sa našom koalicijom, oko tih stvari”, naveo je Dačić.