in

Dodik: Do promene Ustava BiH – teško u ovoj fazi

Između ostalog je kao teme naveo 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, reformi Ustava, pitanju udaljavanja stranih sudija iz Ustavnog suda, kao i zatvaranju Kancelarije visokog predstavnika u BiH.

Dodik kaže da će biti teško doći do promene Ustava, koja se očekuje u ovoj fazi.

“Ovo je neuobičajeno za proces pridruživanja EU. Obično se na kraju, pred samo punopravno članstvo, traži korekcija Ustava, a nama to traže gotovo na početku”, primetio je Dodik u izjavi novinarima nakon sastanka članova Predsedništva sa šefom Delegacije EU u BiH Johanom Satlerom, koji im je uručio Izveštaj o napretku BiH.

Prema tom Izveštju, kazao je, BiH predstoji dosta obaveza i ocenio da je dobro što bi u narednoj godini BiH mogla da ima otvorena vrata za kandidatski status za članstvo u EU.

Dodik je rekao da je saglasan sa delom Izveštaja Evropske komisije u kojem se navodi da u BiH postoje problemi u oblasti pravosuđa i vladavine prava.

“Ali, oni su to kreirali, a ne mi”, rekao je i podsetio da se radi o rešenjima koja je nametnuo visoki predstavnik.

“Mi govorimo 20 godina da to ne valja. I stvarno ne valja, to je katastrofa”, rekao je Dodik i dodao da je u BiH potrebna sveobuhvatna reforma pravosuđa, a ne njegovih segmenata.

Prema njegovim rečima, u prvom redu treba razgovarati o poziciji Visokog sudskog i tužilačkog saveta, pa tek onda usvajati neko rešenje.

Govoreći o tome da ocene u Izveštaju Evropske komisije nisu povoljne za BiH, on je naveo da su u tom dokumentu izneseni stavovi kako Evropska komisija vidi BiH.

“Šta ja treba da pričam o BiH koja je zarobljena, nesposobna da se kreće, zarobljena međunarodnim intervencionizmom”, rekao je Dodik, prenela je RTRS.