in

Dolovac: Tužilaštvo radi po dokazima a ne po političkom teatru

“Ukoliko razume, a postavljaju ovakva pitanja, onda se može zaključiti da se radi o političkoj kampanji protiv javnog tužilaštva u celini koja za cilj ima diskreditaciju svih javnih tužilaca i zamenika, osim onih koji su po volji kritičara”, rekla je Dolovčeva.

Dodala je da se iznošenjem takvih tvrdnji potkopavaju temelji kompletnog krivično-pravnog sistema u Srbiji, a time i svakodnevna bezbednost građana.

Odgovorajući na pitanje da li je bilo nadležnosti RJT u slučajevima Savamala, Zoran Babić i smrt na naplatnoj rampi, Jovanjica, ministra Stefanovića i Krušika, nelegalnog objekta na Pančićevom vrhu, ona je rekla da RJT ne postupa u prvom stepenu, odnosno ne bavi se neposrednjm gonjenjem mogući učinilaca, već da to rade nadležna tužilaštva.

Upitana za postupanje u slučajevima prekomerne upotrebe sile od policije tokom julskih protesta, ona je primetila da je tada deo demonstranata upotrebio silu protiv državnih institucija i policije.

“Policija je reagovala u skladu sa zakonom radi uspostavljanja javnog reda i mira. Da li je bilo prekoračenja upotrebe sile, a što bi predstavljalo krivično delo, to će biti utvrđeno kroz postupke koji se vode”, rekla je Dolovac.

Ona je odgovorila i na novinarsko interesovanje o brutalnom nasilju u Novom Sadu, i nesporazumima na realiciji MUP – Tužilaštvo, odnosno da li je trebalo da reaguje.

“To je još jedna od ciljanih neistina u negativnoj kampanji koja se vodi. S obzirom da se radi o predmetu iz nadležnosti Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu, prva reakcija pripada njima a zatim Apelacionom tužilaštvu u Novom Sadu”, rekla je Zagorka Dolovac.

O prijavi Marinike Tepić njenog nestanka Interpolu a zatim i uličnog snimanja, ona je rekla da to predstavlja politički teatar u cilju negativne kampanje.

“Imam utisak da se krivično-pravni sistem na takav način zloupotrebljava i da se time namerno potkopava temelj krivično zaštite svih nas”, rekla je Dlovčeva.

Zagorka Dolovac je 10 godina na istoj funkciji a vlasti se u Srbiji menjaju.

“Bez obzira ko je na vlasti, uvek sam se trudila da svoj posao obavljam u skladu sa Ustavom i zakonom, što važi i za sva javna tužilaštva u Srbiji”, rekla je ona.

Na interesovanje o međusobnim grubim optužbama političara i to što niko od njih nije u zatvoru, Dolovac je ocenila da javna tužilaštva ne postupaju po glasinama.

“Javno tužilaštvo ne postupa na osnovu glasina, već na osnovu dokaza. Politički život može biti ponekad izuzetno živopisan ali nije na javnom tužilaštvu da isti reguliše”, rekla je Zagorka Dolovac.

Dodala da je suzbijanje korupcije izuzetno bitna oblast delovanja tužilaštva i da ima mesta da se pojača delatnost u tom delu posla

Istakla da je sigurna da ne postoje tužilački predmeti u kojima nije preduzeta nijedna tužilačka radnja, što znači da nema predmeta koji se čuvaju u tužilačkim fiokama.

Ona je potvrdila da trpi političke pritiske, kroz postupke nekih političara koji su navedeni kroz pitanja, kao i kroz izveštavanje dela medija, posebno u vezi s događajima koji su tim političarima interesanti zbog njihovih ciljeva.

“No, budite sigurni da ti pritisci nemaju uticaj na moj rad”, rekla je ona.

Prošle godine sva tužilaštva u Srbiji primila su ukupno 556.000 novih predmeta, što je smanjenje od šest odsto, a od toga je skoro 368.000 predmeta krivično-pravne prirode, što je smanjenje od osam odsto.

“U 2019. bilo skoro 30.000 predmeta manje nego 2018. što je jasan podatak da je opšti kriminalitet u padu u našoj zemlji i to treba da nas raduje”, rekla je Dolovac.

Dodala je da brojevi od skoro 370.000 novih krivičnih predmeta i 263.000 mogućih učinilaca krivičnih dela u 2019. nisu zanemarljivi, jer govore da je skoro četiri posto procenjene populacije Srbije bilo osumnjičeno da je izvršilo neko krivično delo.

“Poredeći ove podatke sa svetskim, čini se da je procenat ipak manji nego u mnogim zemljama”, zaključila je Dolovac.