in

Bolnica u Batajnici puna, prelomni trenutak za zdravstvo

Adžić je novinarima ispred kovid bolnice u Batajnici rekla da pre četiri meseca, kada je ta bolnica otvorena, niko nije verovao da će kapaciteti biti popunjeni do maksimuma.

“Smatram da je ovo najteži trenutak u radu kovid bolnice u Batajnici. Došli smo u situaciju da se traži mesto više, strahujemo od svakog telefonskog poziva i molbi kolega da se primi još jedan pacijent”, kazala je Adžić.

Ističe da se zdravstveni radnici u toj bolnici “lavovski bore” da svakoga dana otpuste stare i prime nove pacijente, kako bi mogli da doprinesu očuvanju zdravstvenog sistema Srbije.

Prema njenim rečima, u poslednje tri nedelje otvoreno je 12 jedinica poluintenzivnih nega i peta jedinica intenzivnog lečenja.

Na intenzivnom lečenju nalazi se, kaže, 109 pacijenata od kojih je 90 odsto intubirano.

Dr Adžić upozorava da su sada kliničke slike mnogo drastičnije i da se uglavnom radi o mladim ljudima koji razvijaju ta teška stanja.

“Najmlađi pacijent je devojka 1989. godište koja je intubirana pre tri dana i za njen život se borimo. Drugi momak, 1999. godište, na sreću uspešno se oporavio i prebačen je u jedinicu poluintezivne nege”, kazala je dr Adžić.

Ostala dominantna godišta pacijenata hospitalizovanih u kovid bolnici u Batajnici su 1979, 1982, 1985…

“To pokazuje da se granica pacijenata koji razvijaju teške kliničke slike pomerila na mlađe. Među pacijentima ima i onih koji se nalaze u sedmoj i osmoj deceniji i mislim da za njih nećemo moći da nađemo spas”, navodi dr Adžić.

Kaže da su medicinski radnici na ivici psihičke i fizičke iscrpljenosti i da im pomažu lekari iz svih krajeva Srbije.

“Ako se sada ne posvetimo imunizaciji i ako se ovako nastavi ni u jednoj bolnici u Srbiji neće biti mesta za nove pacijente”, zaključila je dr Adžić i pozvala građane da se odazovu masovnoj vakcinaciji jer samo nas vakcina iz ove, užasno teške situacije, kako kaže, može izvući.

Vekić: Situacija izuzetno teška, medicinski radnici iscrpljeni

U prethodna 24 sata, na nivou cele zemlje, hospitalizovano je 808 pacijenata, a svega 640 je otpušteno, izjavio je danas državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Berislav Vekić, ističući da je situacija izuzetno ozbiljna i teška, a da su medicinski radnici iscrpljeni i umorni.

Vekić je novinarima ispred kovid bolnice u Batajnici kazao da je situacija teška u svim kliničkim centrima i kovid bolnicama u zemlji, a da je do jučerašnjeg dana 7.800 ljudi hospitalizovano u kovid bolnicama.

Ističe da je svakog dana broj prijema na bolničko lečenje veći za 150 do 180 od broja otpuštenih.

Apelovao je na sve građane da se vakcinišu i poručio im da se i nakon vakcinacije, a i pre toga, pridržavaju svih propisanih mera, nose maske i ne odlaze na različite skupove zatvorenog tipa.

“Država je obezbedila vakcine, možete da ih birate, vakcinišite se i vodite računa o svom zdravlju i zdravlju vaših najmilijih, jer time vodite računa o zdravlju kompletne nacije”, poručio je Vekić.

Ističe da je od 25. decembra prošle godine dato 2,5 miliona vakcina, a da po podacima od jutros revakcinisano 1.005.909.

“Krećemo sa našim mobilnim timovima i pored ove teške situacije i nedostatkom kadra, pravimo mobilne ekipe koje će pokriti celu teritoriju Srbije i krenuti po mesnim zajednicama, opštinama, gradovima, da motivišu građane sa se vakcinišu, a samim tim i da sprovedemo vakcinaciju i u najudaljenim mestima”, kazao je Vekić.