in

Do Nove godine stvoriće se uslovi za otvaranje kopa Radljevo

“Svaki posao koji započnemo unutar Elektroprivrede Srbije a obezbeđuje produženje veka bilo kojeg proizvodnog kapaciteta, veoma je važan za EPS, a u ovom slučaju za Kolubaru jer je ona stub stabilnosti napajanja električnom energijom cele Srbije, rekao je Grčić.

On je naglasio da je budući kop Radljevo deo basena Kolubara i Termoelektrana Nikola Tesla koje proizvode polovinu struje u Srbiji.

“Kop Radljevo je deo tog basena. Taj kop su neki pametni ljudi koncipirali 1976. godine i ja ću biti veoma otvoren, trebalo je da dođe na vlast SNS i Aleksandar Vučić da bi se taj projekta realizovao”, naveo je direktor EPS-a.

On je objasnio da su skidanje zemlje, izgradnja obilaznice i montažnog placa na kome će se montirati i servisirati rudarska oprema deo priprema za početak rada kopa.

“Danas smo ovde da obiđemo radove na dva značajna posla, izgradnja puta severne obilaznice dužine 1.557 metara vredne milion evra, i na velikom montažnom placu površine pet hektara čija vrednost je dva miliona evra. Za vrlo kratko vreme doći ćemo i do uglja”, rekao je Grčić.

On je zahvalio zaposlenima u Opštini Ub kooji su u veoma kratkom roku završili postupak eksproprijacije na oko 300 hektara gde se ovi objekti grade.

Predsednik Opštine Ub Darko Glišić istakao je da je nepotrebno govoriti o tome koliko je kop Radljevo značajan za čitavu Srbiju pa i za Ub.

“Ub već nekoliko godina uživa prednosti koje donosi realizacija jednog ovako grandioznog projekta. Ja sam veoma zahvalan predsedniku Republike koji je puno pomogao, direktoru Grčiću kao nekome ko je tu da se stara o realizaciji projekta, i predsedniku sindikata Kolubare i svima koji su iza njega stajali shvatajući značaj ne samo u lokalnim okvirima već i za čitavu zemlju”, rekao je Glišić.

Miodrag Ranković, predsednik Sindikalne organizacije Kolubare, naglasio je da je kop Radljevo budućnost rudarskog sektora.

“Sve ovo daje sigurnost da će se ugalj još dugo kopati na teritoriji opština Ub i Lazarevac i on je dosta značajan, jer će u neko dogledno vreme zameniti naše starije kopove”, rekao je Ranković.

On je dodao da je otvaranje kopa Radljevo odgovor svim lobistima koji pričaju kako se ugalj više neće kopati.

“Ja mislim da će se on sa ovakvom politikom države dugo kopati. Uvek je bilo tih lobista koji bi da izmeste prekidač u neku drugu državu, da nas porobe sa te strane, ali ja mislim sa ovakvim rukovodstvom države to im neće proći”, zaključio je Ranković.

Direktor EPS-a Grčić objasnio je kako niko ne treba da brine da će se smanjiti količina električne energije koje Srbija proizvodi iz uglja zbog uvođenja “zelene” energije.

“Ugalj daje stabilnost u proizvodnju električne energije u Srbiji. Proizvodnja struje iz uglja ostaće na istom nivou kao i sada, samo ćemo povećati kapacitete u obnovljivim izvorima energije pa će u ukupnoj količini proizvodnje procenat koji se proizvodi iz uglja biti manji, ali će količine ugalj i električne energije iz njega ostati isti”, naglasio je Grčić.