in

Linta: Hrvatski zahtev za naplatu ratne štete ništa novo

Linta u saopštenju za javnost kaže da Vlada Srbije treba da pokrene diplomatsku, pravnu i političku borbu u međunarodnoj zajednici za istinu o karakteru rata i stradanju srpskog naroda 90-ih godina prošlog veka na području današnje Hrvatske.

Deo hrvatske opozicije u hrvatskom parlamentu je u sredu prilikom rasprave o izveštaju o sprovođenju plana protivminskog delovanja za 2019. godinu, zatražio je da se tim Srbiji naplati ratna šteta, dok su taj predlog vladajući poslanici nazvali politikanstvom.

Linta kaže da je temelj neprijateljske politike ”Deklaracija o Domovinskom ratu” koju je hrvatski Sabor usvojio 2000. godine glasovima svih hrvatskih poslanika.

U Deklaraciji piše da su Srbija, JNA i krajiški Srbi izvršili agresiju na Hrvatsku a Hrvatska je, kako navodi Linta, “tobože bila žrtva agresije i vodila odbrambeni i oslobodilački rat”.

On ističe da Vlada Srbije treba da pokrene i suštinski dijalog sa Hrvatskom o rešavanju imovinskih i brojnih drugih problema proteranih Srba i drugih oštećenih građana.

“Temelj dijaloga mora da bude Aneks G ‘Bečkog sporazuma o sukcesiji’ u kojem jasno stoji da svim građanima i pravnim subjektima moraju biti zaštićena i vraćena prava koja su imali na dan 31.12.1990. godine, a svi ugovori sklopljeni pod pritiscima i pretnjama moraju biti proglašeni ništavnim”, navodi Linta.

Bečki sporazum o sukcesiji je međudržavni sporazum koji po ustavu Hrvatske i međunarodnom pravu ima jaču snagu od domaćih zakona.