in

Mihajlović: Jednaka prava za sve građanke i građane nisu pretnja nikome

BEOGRAD –

“Kada se neko poziva na patrijarhalne obrasce kao argument protiv zakona o rodnoj ravnopravnosti, zabrani diskriminacije i istopolnim zajednicama, jasno šalje poruku za šta se zalaže – a to, izgleda, nije društvo u kojem sve građanke i građani imaju jednake uslove za život. Jer upravo duboko ukorenjeni patrijarhat znači više od 300 ubijenih žena u porodičnom i partnerskom nasilju u poslednjih 10 godina i više od 450 dece koje je ostalo bez majki, manje zaposlenih žena koje su i manje plaćene za svoj rad, a većinski završavaju fakultete, otkaz s posla jer je ostala trudna, nemogućnost zajedničkog života istopolnih partnera sa pravom na imovinu ili zaštitu”, izjavila je danas potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost prof. dr Zorana Mihajlović, navodi se u saopštenju Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.

Ona je, reagujući na kritike dela javnosti, a u vezi sa donošenjem tri pomenuta zakona, rekla da kada neko aktivnosti iz nadležnosti jednog ministarstva naziva „blickrigom“ šalje poruku da nema nameru da učestvuje u dijalogu, jer drugu stranu odmah smatra neprijateljem.

„Ali, Srbija se menja. Gradimo društvo u kojem se neguje kultura nenasilja, u kojem učimo decu da poštuju jedni druge, da empatija, solidarnost i prihvatanje različitosti nisu pretnja, nego vrednosti koje donose bolju budućnost za generacije koje dolaze. Ne razumem kako bilo kome može da smeta društvo u kojem i žene, kao i muškarci, imaju jednaka prava, u kojem istopolni partneri imaju pravo da nasleđuju imovinu ili budu priznati kao partneri. Zašto nekoga ugrožava apotekarka, profesorka, lekarka, a ne ugoržava ih čistačica ili domaćica? Kada shvatimo da svi pod ovim nebeskim svodom imamo prava na jednake mogućnosti da živimo, radimo i razvijamo se, svima će nam biti bolje“, rekla je Mihajlovićeva.