in

Napala ga je ZVER od 300 kila!

U subotu sam, posle ribolova seo ispred kuće koja se nalazi blizu jezera Zaovine da očistim ribu, Foto: Beta/Miloš Miškov

Navađen na med kojim se zimus pod okriljem noći više puta gostio, jedan veliki medved sa Tare u sutobu je, u sred dana, ušao u dvorište Ivana Milekića (31) sa Zaovina.

Milekić je i ranije viđao medvede na Tari, po tragovima je uočavaju da mu šetaju blizu kuće, a po porušenim košnicama i da mu ulaze u dvorište, ali ovakav bliski susret sa zveri do sada nije imao.

Kaže Ivan da je u decembru u više navrata medved dolazio u dvorište u uništio mu dve košnice.

U subotu sam, posle ribolova seo ispred kuće koja se nalazi blizu jezera Zaovine da očistim ribu. Zanet čišenjem nisam ni primetio da mi se u dvorište nečujno ušunjao odrasli medved, težak 250-300 kilograma. Slučajno sam podigao glavu i video ga 20-ak metara od mene kako njuška oko postolja na kojima su bile košnice – navodi Zaovljanin.

Merkao je Ivan životinju koja njega nije primećivala. Navikao je da mu medvedi dolaze pred kuću, ali nijedna prethodna „poseta“ nije bila tokom dana.

U jednom trenutku prišla mi je mačka pokušavajući da uzme ribu. Kako bih je oterao mrdnuo sam rukom, a medved je primetio taj pokret i za dve sekunde ispario. Preskočio je ogradu visoku jedan metar, prešao put i nestao u šumi – prepričava Milekić.

Tara je ovo, ubedljivo najveće stanište mrkog medveda u Srbiji, ljudi ih neretko viđaju. Nije neoubičajeno sresti ih negde ili primetiti ih blizu kuća. Ivanu je, kako kaže, u podsveti da je susret sa njima uvek moguć i zato se nije uplašio. Mada, napominje, nekome sa strane, na primer turistima koji dolaze na Zaovine, ne bi bilo svejedno da im zver priđe toliko blizu.

Pretpostavlja Ivan da je medved koji mu je u subotu „navratio“ isti onaj koji mu je zimus jeo saće iz ramova i izlomio košnice, pa se prvih sunčanih dana posle zimskog sna setio gde bi mogao da se nahrani.

Posle sam otišao da vidim odakle je došao u dvorište. Tragovi u snegu su pokazali da je prvo preskočio jednu kapiju, a onda se u dvorište provukao ispod ograde. Najviše me je fasciniralo, s obzirom da za medvede važi da su tromi i nespretni, kako je ovaj bio brz, okretan i tih – priča Milekić.

Bonus video:

05:04

BRZE VESTI 29.03.2021. 17:55

BRZE VESTI 29.03.2021. 17:55

(Espreso/Blic)