in

Neće biti zatvaranja studentskih poliklinika

U medijima se spekulisalo da je tim planom predviđeno da studentske poliklinike budu pripojene lokalnim domovima zdravlja, a predsednik Omladinske mreže Srbije Danilo Potparić kaže da su na sastanku u kabinetu ministra zdravlja izneli svoje predloge i zašto su protiv toga.

“Dobili smo čvrsta uverenja da do toga neće doći i da ćemo biti partneri u ovome da iznađemo rešenje koje će biti prihvatljivo i za studente i za državu i za Studentsku polikliniku”, rekao je Potparić novinarima u Studentskoj poliklinici u Beogradu.

Upitan da li je na sastanku bilo reči o konkretnim rešenjima, rekao je da im je najprihvatljivije da ostane sistem koji već godinama funkcioniše.

“Ide sve u tom pravcu da Studentska poliklinika postoji zasebno, da ne bude pripojena određenim domovima zdravlja kako se spekulisalo u javnosti tako da verujemo da će sistem koji bude napravljen ostati na ovom modelu koji će biti nadograđen u saradnji sa Ministarstvom zdravlja”, rekao je Potparić.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Aleksandar Stefoski rekao je da je nacrt Plana optimizacije zdravstvenih ustanova u Srbiji predložen tako da izvrši maksimalnu racionalizaciju zdravstvenih ustanova kako bi se dobila što bolja, kvalitetnija i brža zdravstvena usluga u smislu pregleda, postavljanja dijagnostike i daljeg lečenja.

Naveo je da je predlog zakona na javnoj raspravi do 22. februara do kada se, dodao je, daju predlozi kako bi se eventualno nešto dopunilo, izmenilo…

Istakao je da su studenti bitna kategorija kada je reč o pružanju zdravstvenih usluga i naglasio da će pomenuta optimizacija biti izvršena tako da svi građani Srbije, uključujući i studentsku populaciju, dobiju što bolju i kvalitetniju uslugu.

Ocenio je da je razgovor u kabinetu ministra bio dobar i da su dati određeni predlozi koji će se, dodao je, u narednom periodu razmatrati.

Naveo je da predlog optimizacije koji je dat ne znači da tako mora i da bude i dodao da će biti doneto zajedničko rešenje koje će biti u korist studenta u smislu da dobiju kvalitetniju i bržu zdravstvenu zaštitu.

Stefoski je istakao da ne postoji predlog o zatvaranju Studentske poliklinike, već da se traži model koji će biti najefikasniji da studenti zadovolje svoje potrebe za zdravstvenom zaštitom.

Direktorka Studentske poliklinike u Beogradu Marija Obradović podsetila je da nacrt Plana optimizacije zdravstvenih ustanova još nije usvojen i dodala da će Studentska poliklinika izaći sa novim predlozima koji će, istakla je, biti korisni za zdravlje studenata.