in

Počelo ustoličenje patrijarha Porfirija – JMU Radio-televizija Vojvodine

Liturgiji će prisustvovati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i premijerka Ana Brnabić, srpski član predsedništva BiH Milorad Dodik, a planirano je i da se predsednik Vučić sa novim patrijarhom SPC sastane nakon ustoličenja.

Ustoličenju patrijarha Porfirija prisustvuju beogradski muftija Mustafa Jusufspahić, nadbiskup Stanislav Hočevar , ministri u Vladi Srbije Maja Popović, Maja Gojković, Darija Kisić Tepavčević.

Liturgiji prisustvuju i ambasador Srbije u Crnoj Gori, koji je proglašen ”personom non grata” u toj zemlji, Vladimir Božović, direktor Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Vladimir Roganović, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, princ Filip i princeza Danica Karađorđević i istaknute javne ličnosti

Patrijarh Porfirije u Sabornu crkvu došao je iz Patrijaršije, a prošao je kroz špalir koji su formirali učenici Bogoslovije u Beogradu u pratnji episkopa SPC i ipođakona Dejana Nakića i Vladimira Jelića.

Ispred Saborne crkve prisutni su vernici, kao i veliki broj medijskih ekipa.

Očekuje se da će Liturgija i čin svečanog ustoličenja patrijarha Porfirija trajati oko tri sata, a nakon ustoličenja novi patrijarh će održati besedu.

O datumu svečanog uvođenja u tron Patrijaraha srpskih u Pećkoj Patrijaršiji, istorijskom sedištu poglavara Srpske pravoslavne crkve, javnost će biti naknadno obaveštena, najavljeno je ranije iz SPC.

Novi, 46. patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije, koji je na tom mestu nasledio preminulog patrijarha Irineja, izabran je juče na izbornom Saboru koji je održan u Kripti Hrama Svetog Save na Vračaru.

Mitropolit Porfirije izabran je za 46. patrijarha srpskog,a 57. poglavara SPC, jer je pre prvog patrijarha bilo 11 arhiepiskopa koji su bili poglavari.

Sabor Srpske pravoslavne crkve održan je prvi put u Hramu Svetog Save, a ne u Patrijaršiji, zbog većeg prostora koji je omogućio da se ispoštuju sve epidemijske mere.

Mitropolit Porfirije rođen je u Bečeju 1961. godine kao Prvoslav Perić. Zamonašen je u manastiru Visoki Dečani, na Tominu nedelju 1985. godine.

porfirije, ustolicenje, 2

Diplomirao je na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu 1986. godine,a poslediplomske studije završio je u Atini 1990.Te godine, po blagoslovu episkopa bačkog dr Irineja, dolazi u manastir Svetih arhangela u Kovilju, gde je rukopoložen u sveštenomonaški čin i postavljen za igumana.

Na redovnom zasedanju Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve u Beogradu 14. maja 1999. godine izabran je za episkopa jegarskog, vikara Eparhije bačke.

Republička Skupština ga je, kao predstavnika svih crkava i verskih zajednica, 2005. godine, izabrala za člana Saveta Republičke radiodifuzne agencije, a za svog predsednika Savet ga je izabrao 2008. godine.

U tron mitropolita zagrebačko-ljubljanskih ustoličen je 13. jula 2014. godine u Sabornoj crkvi Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu.