in

Poslanici o odlaganju popisa stanovništva

Kako se navodi u predlogu zakona, odlaganje popisa za šest meseci neće imati negativne posledice po rezultate popisa, osim što će objavljivanje konačnih rezultata početi šest meseci kasnije nego što je bilo planirano.

Izmenama zakona pomeraju se i rokovi za izvršenje pojedinih popisnih aktivnosti, pa se tako za šest meseci pomera rok za objavljivanje konačnih rezultata Popisa iz člana 28. Zakona tako što se utvrđuje da će se konačni rezultati Popisa, zajedno sa metapodacima i izveštajem o kvalitetu, objavljivati u skladu sa kalendarom objavljivanja, sukcesivno do 30. juna 2023. godine.

Popisne komisije formiraće se najkasnije četiri meseca pre početka popisivanja, odnosno do kraja maja 2021. godine.

Pored sredstava koja su predviđena za popis, oko 3,5 milijardi dinara, ove godine je potrebno obezbediti dodatna sredstva u iznosu od 375,9 miliona dinara, od kojih ce 32,7 odsto doći iz tekuce budžetske rezerve, u skladu sa grant ugovorom potpisanim sa Delegacijom EU.

Najveći dodatni troškovi, oko 161,8 miliona dinara, biće za angažovanje dodatnog osoblja u jedinicama lokalne samouprave za primenu epidemioloških mera.

Popis je finansijski podržan preko nacionalnog programa IPA 2018 – EU za razvoj statistike u Srbiji.

Poslednji popis u Srbiji sproveden je 2011. godine. Tada je registrovano oko 7,2 miliona stanovnika. Međutim, prema podacima državnog Zavoda za statistiku, u 2019. godini broj je prvi put posle 53 godine pao ispod sedam miliona.

Na dnevnom redu sednice koja će početi sutra su i Predlog zakona o muzejskoj delatnosti, izmene Zakona o sudijama, Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Srbije i Saveta ministara BiH o održavanju i rekonstrukciji putnih međudržavnih mostova između Srbije i BiH.

Poslanici će razmatrati i Predlog odluke o proglašenju stare i bibliotečke građe za kulturno dobro od izuzetnog značaja, kao i Predlog odluke o prestanku funkcije predsednika Prekršajnog suda u Negotinu, Osnovnog suda u Kruševcu i Osnovnog suda u Novom Pazaru.