in

Prvi petodržavni rezervat biosfere na svetu

BEOGRAD –

Rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav, koji se proteže Austrijom, Slovenijom, Hrvatskom, Mađarskom i Srbijom na gotovo milion hektara i 700 kilometara rečnog toka, dobio je priznanje UNESKO kao najveće zaštićeno rečno područje u Evropi, saopštio je danas Fond za zaštitu prirode WWF Adrija.

U saopštenju se navodi da je UNESKO to područje proglasio prvim “petodržavnim” rezervatom biosfere na svetu, a zbog jedinstvenih staništa i brojnih retkih vrsta on je poznat i evropski Amazon.

Ovo je važan pokazatelj međunarodne saradnje i zajedničke zelene vizije, značajan korak napred u očuvanju prirodnog i kulturnog blaga regiona i snažan primer ujedinjenja zemalja sa zajedničkim ciljem očuvanja prirode, rekla je Nataša Kalauz, direktorka WWF Adrije, svetske organizacije za zaštitu prirode koja je od početka deo ove inicijative.

Ovo je i važan doprinos primeni Strategije EU za zaštitu biodiverziteta, čiji je cilj da se do 2030. godine obnovi 25.000 kilometara reka i zaštiti 30 odsto kopna EU, konstatovala je Kalauz.