in

Srbija danas obeležava Sretenje – Dan državnosti; Predsednik uručio odlikovanja

Na svečanosti u Palati Srbija predsednik Vučić je poručio da je Sretenje i naš bukvar i čitanka, vreme preispitivanja, vreme jedinstva našeg naroda, ma gde da živi – u Srbiji, Republici Srpskoj, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Sloveniji, Nemačkoj, Austriji, Švajcarskoj, Rusiji, Americi…

On je podsetio da je to dan kada je veliki vožd, a narodni čovek Crni Đorđe podigao ustanak protiv Turaka, ali i dan kada je zahvaljući Milošu Veliku i Dimitriju Davidoviću Srbija donela moderan i liberan ustav – ustav ispred svog vremena.

“Četrdeset dana nakon Božića mi slavimo Sretenje, najvažniji datum u istorijskom, političkom i verskom kalendaru naše lepe Srbije”, rekao je Vučić.

Vučić je istakao da smo zbog toga danas ponosni na svoju prošlost i pretke, ali gledajući u njih, Srbija je zagledana i spremna da radi za budućnost svoje dece.

“Ovo je praznik svih onih koji vole i žive za svoju Srbiju, ovo je praznik koji nadahnjuje naš narod na raspetom KiM i koji mu daje snagu za opstanak srpskog ognjišta, srpskog imena i prezimena, tamo gde je to najteže”, poručio je Vučić

Ovaj dan, navodi, daje energiju i našem narodu u Crnoj Gori, neretko, kaže, zaboravljanom od matice, a koji je opomenuo da ne ugrožavajući bilo koga čuvaju srpski identitet.

Vučić je čestitao Sretenje i građanima u Republici Srpskoj i poručio da su svi naši praznici i njihovi praznici.

“Istom rodu pripadamo, i to niko ne može i nema pravo da nam oduzme”, rekao je Vučić.

Danas dodelom priznanja, kaže Vučić, država kaže “hvala” junacima našeg doba koji su živeli ne samo za sebe, već i za naš narod i našu zemlju.

“Počast se ne odaje za ono što je neko postigao, nego što je neko dao. Upravo zbog toga smo danas ovde da odamo počast onima koji su tako nesebicnco davali ovoj zemlji i našoj zajedničkoj budućnosti, ali i onim strancima koji su podržavali ovu zemlju i koji su bili uz nju”, rekao je Vučić.

Danas se, kaže, odaje počast hrabrosti, onoj hrabrosti u direktnoj proporciji sa veličinom zadatka, a taj zadatk se zove Srbija.

“Dati Srbiji ne tražiti ništa za uzvrat, ugraditi svoje delo u njeno ime, žrtvovati se za nju, je nešto najviše što neko može da uradi. Zato danas onima koji su uradili za Srbiju, Srbija odgovara zahvalnošću i najvećim priznanjem koji može da pruži”, rekao je Vučić.

Dodaje da imena ljudi koji danas primaju priznanje nikada neće biti zaboravljena, već će biti upisani u večnu knjigu časti i hrabrosti i biti putokaz svima koji sanjaju o velikim delima.

Vučić je zahvalio svima koji su srpsku kulturu i umetnost proslaviti po svetu, lekarima koji su se svakog dana borili za živote borili, a neki u toj borbi i svoj život izgubili.

“Srbija to nikada neće da zaboravi i uvek će vam biti zahvalna”, rekao je Vučić.

Odlikovani Kusturica, Bora Čorba, Berček…

Među nagrađenima koji su u Palati Srbija dobili odlikovanja su režiser Emir Kusturica, frontmen grupe “Riblja čorba” Borislav Bora Đorđević, kao i ruski vajar Aleksandar Rukavišnjikov, autor spomenika Stefanu Nemanji.

Među dobitnicima sretenjskih priznanja je i patrijarh moskovski i sve Rusije Kiril.

Njega je predsednik Vučić odlikovao Ordenom Republike Srbije na velikoj ogrlici za istaknute zasluge u razvijanju i učvršćivanju prijateljskih odnosa i saradnje.

Ordenom Republike Srbije na lenti predsednik je odlikovao Jurija Borisova, koji je danas u zvaničnoj poseti Beogradu, kao i zamenika predsednika Vlade RF i Prokopisa Pavlopulosa, bivšeg predsednika Grčke.

vucic,, borisov,, odlikovanja

Ordenom srpske zastave prvog stepena odlikovani su Nikos Hristodulidis, šef diplomatije Kipra i pekinški Institut za genetska istraživanja.

Sretenjski orden prvog stepena pripao je Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu UB i glumačkoj legendi Aleksandru Berčeku, dok je Sretenjski orden drugog stepena zaslužio književnik Pero Zubac.Odlikovano i sedmoro novinara

Ukazom predsednika Srbije, među dobitnicima odlikovanja povodom Dana državnosti našlo se i sedmoro novinara – sa televizija B92, Pink, Prva, N1 i kineske China Central Television, kao i dnevnih listova Politika i Jerusalem Post, koji su odlikovani Srebrnom medaljom za zasluge.

Dobitnici među novinarima su Bratislav Ilić sa televizije B92, novinarka TV Pink Gordana Uzelac, Danijela Davidov Kesar iz dnevnog lista “Politika”, Zoran Maksimović sa Prve srpske televizije i Jelena Zorić sa televizija N1.

Odlikovano je i dvoje stranih novinara – Jing Zang, novinarka CTV), kao i Majkl Frojnd iz dnevnog lista Jerusalem Post.

Orden Karađorđeve zvezde prvog stepena dobili su Predrag Gage Antonijević, muzičar Stefan Milenković, Goran Bregović, Momčilo Bajagić Bajaga, kao i slikara Milan Cile Marinković i operska diva Jadranka Jovanović.

Ordenom Karađorđeve zvezde drugog stepena nagrađen je prof. dr Miroslav Vukosavljević, načelnik VMA, a Orden Karađorđeve zvezde trećeg stepena, pored ostalih, dobila je scenaristkinja “Dare iz Jasenovca” Nataša Drakulić.

Sretenjsko priznanje dobili su i devetoro kineskih lekara koji su se u našoj zemlji, rame uz rame, borili protiv kovida 19 sa našim zdravstvenim radnicima.

Zlatnom medaljom za izuzetne zasluge i lično herojstvo u lečenju i zaštiti stanovništva Srbije posthumno su odlikovani: dr Anđelka Bačvanin, dr Aleksandar Jovanovski, dr Jugoslav Grubor, dr Bora Evtov, dr Svetlana Vukčević, dr Slaviša Nestorović, dr Slobodan Kozaković, dr Mirjana Vignjević, dr Slobodan Blagojević, dr Miodrag Jorović, dr Danijela Gordić, dr Bogdan Dejanović, dr Renata Saić Eminović, Marko Bjelica i Slađana Milenković.

Vučić: Srećan nam Dan državnosti!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je građanima Dan državnosti Republike Srbije.

Vučić je na Instagram nalogu postavio video snimak na kojem se, uz zvuke himne Srbije “Bože pravde”, smenjuju fotografije najznačajnijih ličnosti i događaja iz istorije Srbije.

“Srećan nam Dan državnosti!”, napisao je predsednik Vučić.

Srbija danas obeležava Sretenje – Dan državnosti, u znak sećanja na 15. februar 1804. kada je podignut Prvi srpski ustanak pod vođstvom vožda Karađorđa i kada je 1835. godine donet Sretenjski ustav, prvi moderni Ustav Srbije.

 

dan,, drzavnosti,, srbija,, zastava

Povodom obeležavanja Dana državnosti Srbije, po naređenju predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, pripadnici Gardijskog bataljona izvršili su počasnu paljbu sa Savskog platoa na Kalemegdanu ispaljivanjem 10 plotuna iz šest artiljerijskih oruđa.

Govoreći o Sretenju, istoričar Momčilo Pavlović je ukazao na značaj obeležavanja praznika za kulturno-istorijski identitet Srba, koji je, kako kaže, inkorporirao dva nesumnjivo najznačajnija događaja u poslednjih više od dva veka.

“Prvi je dizanje bune protiv Turaka 1804. godine, koja je nakon čitave 74 godine kulminirala nezavisnošću Srbije. Drugi je 1835. godine, takođe 15. februara, kada je na “kneževoj livadi” u Kragujevcu, knjaz Miloš podario ustav Knjažestva Srbije ili Sretenjski ustav. Zašto su ti datumi važni – zato što su u tom trenutku, bez obzira što je Srbija i dalje autonomna kneževina, u pitanju početak oslobođenja Srba od ropstva i početak ustavnosti Srbije, odnosno uređenja njene državne strukture”, ističe Pavlović za Tanjug.

On kaže da je, bez obzira što je Sretenjski ustav suspendovan posle samo šest nedelja, od tog trenutka do dan-danas Srbija ustavna država.

“Od tada se može tačno pratiti neprekinuti razvoj naše ustavnosti. Imali smo ukupno 13 ustava. Neki su bili demokratski, neki oktroisani tj. podareni, ali borba između onih koji se bore za ustavna prava i onih koji se bore za promenu ustava traje u Srbiji do dana današnjeg”, kaže Pavlović.

Dan državnosti Srbije se slavio do nastanka Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, nakon čega je ukinut, da bi u Srbiji ponovo počeo da se slavi od 2002. godine.