in

Stamenković: Povećano kršenje mera – JMU Radio-televizija Vojvodine

BEOGRAD –

Uočeno je povećano kršenje zaštitnih mera u odnosu na petomesečni period, pa je inspekcija samo u martu izvršila 113.000 nadzora, izrekla najviše zabrana obavljanja delatnosti, izdala 1.561 prekršajni nalog i izrekla ukupno 48 miliona dinara kazni, rekao je za RTS pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove Goran Stamenković.

Stamenković je istakao da je to porast u odnosu na dosadašnjih 435.000 nadzora, 4.700 prekršajnih naloga, i 175 miliona dinara kazni, koliko je ukupno izrečeno za proteklih pet meseci.

“Ugostiteljski objekti su mesta gde je konstatovano najviše nepravilnosti – i dalje je bilo svesnog kršenja, otvaranja lokala, okupljali su se i u zaključalim lokalima pa smo morali da ulazimo sa policijom, a kazne su izricane i vlasnicima i građanima koji su se tu zatekli”, rekao je Stamenković.

Dodao je da mere uglavnom krši mlađa populacija, da je bilo problema u teretanama i na pijacama, u zavisnosti od prilika u lokalnim samoupravama.

“Potrebna nam je podrška sudova i tužilaštva – imamo situacije privatnih okupljanja u lokalima koji su navodno zaključani, jer tu imamo svesno, namerno okupljanje što predstavlja neposrednu opasnost za zdravlje građana”, naglasio je Stamenković.