in

U Areni 245 pacijenata, porast prijema i teže kliničke slike

Od 25.oktobra kroz Arenu prošlo 3.020 kovid pacijenata, a 2.775 je izlečeno, dok je oko 220 obolelih premešteno u intezivne nege drugih kovid bolnica.

Doktor Bogdanović kaže da je do pre dve nedelje bio jednak broj prijema i otpusta, od 20 do 30 dnevno, a da je broj pacijenata bio smanjen na oko 200, dok je poslednjih dana broj prijema u porastu.

”Najverovatniji razlog je taj što su se ljudi opustili, mnogi koji su primili vakcinu nisu ispoštavovali preporuke lekara da se pridržavaju mera dok ne prime i drugu dozu. Često nam dolaze pacijenti koji su se zarazili posle prve doze, a imunitet se razvija tek nakon dve-tri nedelje od druge doze”, rekao je Bogdanović za Tanjug.

“U Areni su pacijenti sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom, a najveći broj onih koji zahtevaju kiseoničku potporu je na centralnom dovodu kiseonika, dok je manji broj pacijenata na terapiji koncentratorom kiseonika”, dodao je Bogdanović.

Kako kaže, u odnosu na raniji period, sada je najviše pacijenata starije životne dobi, od 60 do 90 godina, s brojnim hroničnim bolestima, ali ima i mlađih pacijenate, između 20 do i 40 godina, sa težom kliničkom slikom.

”Dešava se vrlo često da pacijenti dođu sa obostranom upalom pluća i visokim parametrima upale, tako da već po samom prijemu krećemo sa agresivnom terapijom u lečenju”, naveo je Bogdanović.

Najstariji pacijent u Areni ima 91 godinu i u stabilnom je stanju, a najmlađi ima 24 godine.

”Naš najstariji pacijent je imao 94 godine i uspešno je izlečen, a najmlađi je imao 17 godina”, kazao je Bogdanović.

On je rekao da strahuje od pogoršanja epidemiloške situacije posle praznika i apelovao na građane da se ne opuštaju i da se pridržavaju propisanih mera.

”To znači da ne treba praviti nepotrebne socijalne kontakte, veselja, žurke, kao što vidimo poslednjih dana, da izbegavaju gužve na skijalištima, planinama… Lekari skoro godinu dana neumorno rade, ali nam je potrebna i pomoć građana, zato ih molim za još malo strpljenja i discipline kako bismo kontrolisali epidemiju”, poručio je Bogdanović.

Zahvalio je svim medicinskim radnicima, nemedicinskom osoblju i komandi privremene bolnice u Areni koji i na državni praznik, kako kaže, neumorno rade na lečenju pacijenata.