in

U Srbiju u drugom kvartalu stiže 1,2 miliona vakcina Fajzer

“Ovo što Srbija radi veliki deo sveta može samo da sanja. To su činjenice. Nastavićemo i dalje da radimo istim tempom”, rekao je Lončar nakon razgovora sa ministrom zdravlja Republike Srpske Alenom Šeranićem.

Lončar je najavio da će Srbija, po pitanju vakcina, pomoći i komšijama.

“Srbija neće gledati samo na sebe, već i na sve oko nas, na prijatelje, komšije”, rekao je Lončar.

Lončar kaže da će Srbija ustupiti informacioni sistem za vakcinaciju Srpskoj, da bi mogli da ga koriste kada budu imali dovoljno cepiva.

Lončar je, nakon sastanka sa ministrom zdravlja i socijalne zaštite RS Alenom Šeranićem, rekao da proces vakcinacije zdravstvenih radnika iz RS u Lozniči, Šapcu, Sremskoj Mitrovici teče odlično i da će nadležni iz Srpske odrediti dalje prioritete koji će dolaziti i koji će biti vakcinisani.

“Dogovoreno je dalja saradnja oko organizacije procesa vakcinacije koje je Srbija prošla, a za koje se priprema RS. Dogovorena je saradnja sa Institutom Batut, Agencijom za lekove i medicinska sredstva”, rekao je Lončar.

On je naveo da je cilj da RS pripremu za masovnu vakcinaciju organizuje što brže i bez poteškoća, da je dogovoreno sa predstavnicima Vlade Srbije da se ustupi informacioni sistem koji Srbija koristi kada budu imali dovoljno vakcina.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić zahvalio se predsedniku Srbije, premijerki i ministru zdravlja što su omogućili vakcinaciju zdravstvenih radnika iz Srpske u Srbiji.

“Tu smo da sagledamo kako je Srbija organizovala masovnu vakcinaciju – mislim na informacioni sistem, ljudske resurse”, rekao je Šeranić.

On je naveo da se razgovaralo i o nadzoru nad zaraznim bolestima, praćenju neželjenog dejstva vakcina, ali i donacijama koje je do sada Srbija uputila u RS i kako se koriste.