in

Važno je vakcinisati ljude iz regiona, u suprotnom mogu da donesu novi soj

Žarko Ranković, Foto: Printscreen

Infektolog prof. dr Žarko Ranković kaže za Kurir da ne razume kako neki mogu biti protiv vakcinacije stranaca kada je poznato da nijedna država nije izolovano ostrvo, te da nam ništa ne vredi imunizacija ako se sprovodi samo kod nas.

– Ne treba gledati politiku, jednostavno treba da budemo humani. Ako Srbija može da obezbedi veću količinu vakcina, treba da vakciniše i ljude iz regiona. Najveći broj vakcinisanih stranaca su privrednici koji sarađuju sa našim ljudima i firmama. Ako želimo da napravimo mini šengen, da pokrenemo i olakšamo trgovinu na ovim prostorima, da omogućimo brži protok robe, da poboljšamo životni standard, skroz je logično da pomognemo i kod vakcinacije, kada već možemo – kaže dr Ranković, komentarišući kritike pojedinaca na društvenim mrežama da Srbija nije trebalo da dozvoli besplatno vakcinisanje stranaca.

Dr Ranković kaže i da postoje ljudi koji su apsolutno protiv svega i u svemu će naći nešto loše, a da za to nemaju racionalno objašnjenje.

Sve vakcine, kako dodaje, imaju i rok upotrebe te bi bio zločin baciti Astra Zenekine, za koje kod nas nije vladalo veliko interesovanje.

– Nije mi jasno kako neko može biti protiv vakcine. Šta treba, da sejemo mržnju umesto dobre volje i solidarnosti?! Mi smo svi povezani, svi putujemo, krećemo se. Ako se ne vakcinišu i oni u regionu, doći će do nas neki novi soj. Moramo misliti i o tome – kaže on.

(Espreso / Kurir)