in

Vučić i Dvorkovič dogovorili svetski šahovski turnir u Beogradu

BEOGRAD –

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predsednikom Svetske šahovske federacije (FIDA) Arkadijem Dvorkovičem, sa kojim je razgovarao o najvažnijim svetskim šahovskim događajima iz kalendara FIDE i sa kojim se dogovorio da se u Beogradu od 5. do 22. marta 2022.godone organizuje svetski šahovski turnir “Grand pri”.

Kako se navodi u saopštenju Službe za saradnju sa medijima predsednika Republike, Vučić i Dvorkovič su razgovarali i o detaljima saradnje Skolkovo fondacije i Srbije.

Tom prilikom Vučić je istakao da postoji niz oblasti u kojima Srbija i Skolkovo fondacija imaju zajednički interes i prostor za razvijanje saradnje, a da su posebno aktuelni projekti u IT oblasti i u oblasti usluga u zdravstvu.

Kako se navodi, ta saradnja je posebno aktivirana poslednje dve godine u saradnji sa Vladom Republike Srbije i Privrednom komorom Srbije.

Tokom 2020. godine 12 srpskih startap kompanija učestvovalo je u Individual Softlanding Program.

Dvorkovič je istakao da su Vlada Srbije i Fond “Skolkovo” potpisali Memorandum o saradnji u oblasti inovacija i tehnološkog razvoja i naglasio da se mogućnosti saradnje odnose na razmenu iskustava u formiranju inovacione infrastrukture, saradnju Skolkova sa tehnološkim parkovima u Srbiji, saradnju obrazovnih i naučno-istraživačkih institucija Republike Srbije i univerziteta Skolteh.