in

Đurić: Hoti nije za dijalog, želi samo priznanje

“Ucenjivačka strategija (kosovskog premijera) Avdulaha Hotija, osim što ruši dijalog Beograda i Prištine, sadrži poruku da Priština nije zainteresovana za bilo kakvu normalizaciju, već da je za Prištinu normalizacija samo sredstvo da se iznudi priznanje”, istakao je Đurić u saopštenju za javnost.

Prema njegovim rečima, Hoti se koristi sredstvima profesionalnih ucenjivača kako bi i Srbiju i Evropsku uniju pokušao da dovede pred svršen čin, nudeći izbor između blokade dijaloga i priznanja samoproglašenog Kosova od strane Beograda.

Đurić je istakao da je za Beograd je proces normalizacije odnosa, ne sredstvo, već cilj, jer je iskreno zainteresovan da se postepeno u regionu stvori atmosfera u kojoj nerešive nesuglasice neće rezultirati neprijateljstvom i konfliktima.

“Srbi na Kosovu i Metohiji neće biti Hotijevi taoci, i mi ćemo i nadalje biti uporni u nastojanjima da otvorena pitanja rešavamo za pregovaračkim stolom, ali evropskim partnerima moram da poručim da situacija u koju nas Hoti dovodi svojim političkim bezobrazlukom postaje sve apsurdnija, tako da se iskreno brinem za budućnost dijaloga”, naveo je Đurić.

“Mi ćemo u Briselu i na svakom drugom mestu nastaviti da insistiramo na sprovođenju dogovora o Zajednici srpskih opština, jer to jedino ima smisla, i to jedino može izvući dijalog iz vrtloga licemerja, laži, pretnji i ucena u koji ga Hoti svakodnevno gura”, zaključio je Đurić.