in

Đurić: Priština na najgrublji način opet krši sporazume iz Brisela

BEOGRAD –

Odlukom da ministru prosvete, Mladenu Šarčeviću zabrani dolazak na Kosovo i Metohiju Priština je ponovo na najgrublji način prekršila niz sporazuma potpisanih u Briselu, ocenio je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

On je u saopštenju naveo da je Priština time još jednom udarila u temelje procesa normalizacije odnosa i javno celom svetu pokazala kako se odnosi prema dogovorima postignutim uz posredovanje Evropske unije i dijalogu sa Beogradom.

“Najnovije kršenje sporazuma o posetama zvaničnika, sporazuma o slobodi kretanja i integrisanom upravljanju je samo kap u moru subverzija kojima Priština već godinama ruši briselski dijalog”, ocenio je Đurić u saopštenju.

Naveo je da se još jednom pokazalo da su jednostrani akti i samovolja Prištine najveća pretnja političkoj stabilnosti u regionu i poručio da je krajnje vreme da Evropska unija, kao posrednik u dijalogu i garant sprovođenja sporazuma, najoštrije reaguje kako bi sprečila ovakvo ponašanje.

Ministru Šarčeviću, koji je danas trebalo da povodom početka nove akademske godine poseti Univerzitet u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, Priština je juče zabranila ulazak na teritoriju Kosova i Metohije.