in

Egipatska kultura u Somboru – JMU Radio-televizija Vojvodine

Naredne dve nedelje Egipat gostuje u Somboru. Biće to prilika da se Somborci upoznaju sa istorijom, kulturom i savremenom filmskom produkcijom Egipta.

Prvog dana manifestacije Egipatska umetnost u Somboru otvorena je izložba Šapat doline Nila, na kojoj su izložena 22 predmeta iz staroegipatske zbirke somborskog muzeja. 

“Pre više od godinu dana naš muzej je bio deo izložbe u Muzeju afričke umetnosti u Beogradu. Naša zbirka bila je mali deo te izložbe, ali tada smo dogovorili da će ovi predmeti biti izloženi i u Somboru. Ali smo ovo predstavljanje egipatske umetnosti proširili i na druge izložbe i sadržaje”, kaže Peter Mraković, direktor Gradskog muzeja Sombor.

“Sombor je na glasu kao grad žive kulture. Izložba u Muzeju afričke umetnosti bila je prilika da se čuje i za staroegipatsku zbirku somborskog muzeja, a nakon toga dogovorili smo i predstavljanje egipatske umetnosti u ovom gradu”, kazao je ambasador Egipta Amr el Guvejli.

Prvo veče manifestacije Egipatska umetnost u Somboru bila je prilika i da se probaju ukusi egipatske kuhinje.

“Razlike ima. U egipatskoj kuhinji koristi se puno začina. Začini su zdravi i daju ukus hrani”, kaže Galal Omar, kuvar.

Manifestacija Egipatska umetnost u Somboru trajaće do 15. novembra. Osim izložbe staroegipatske zbirke somborskog muzeja, izložbe fotografija staroegipatskog nakita, islamske umetnosti i kaligrafije deo manifestacije su i projekcije savremenog egipatskog filma.

Staroegipatska zbirka

Staroegipatska zbirka Gradskog muzeja Sombor osnovana je 1899. godine. Predmete je Istorijskom društvu Bačko-bodroške županije poklonio Janoš Fernbah. Zbirku čini 16 amuleta, te po jedna minijaturna statua, niska od 211 perli, kozmetička posuda, posuda za šminku za oči i figurina sporne autentičnosti. Predmeti uglavnom pripadaju prvom milenijumu pre nove ere i prvim vekovima nove ere.

Predmeti iz ove zbirke prvi put su široj javnosti predstavljeni 2019. godine na izložbi Pod lupom: Staroegipatske zbirke u muzejima Srbije koja je bila postavljena u Muzeju afričke umetnosti u Beogradu.