in

Frilenseri i Vlada Srbije bez dogovora

On je za Tanjug rekao da su o najnovijem predlogu Vlade Srbije predstavnici Udruženja danas razgovarali sa premijerkom Anom Brnabić, direktorkom Poreske uprave Draganom Marković i predstavnicima Ministarstva finansija.

“Na sastanku smo razgovarali o predlogu Vlade Srbije koji smo dobili juče. Taj predlog nije ni približno onome što smo zahtevali, a to je da se od oktobra 2020. krene sa naplatom poreza”, kaže Pogačar.

Naveo je da Vlada smatra da je njen predlog iskorak, ali da su u Udruženju apsolutno uvereni da to nije nikakvo rešenje problema.

Pogačar je rekao da frilenseri ne odustaju od svog zahteva i najavio protest za 24. april.

Kako je ranije rečeno za Tanjug u Ministarstvu finansija, Vlada je frilenserima predstavila novu ponudu na osnovu koje će oko 80 odsto njih biti oslobođeno plaćanja poreza i doprinosa koji nisu regulisali u prethodnih pet godina.

Takođe, taj predlog predviđa i da država preostalim frilenserima otpiše sve kamate i da ponudi reprogram u trajanju od 10 godina.

Poreska uprava je u oktobru prošle godine pozvala radnike na internetu da sami obračunaju svoja dugovanja tokom prethodnih pet godina ukoliko nisu redovno izmirivali svoje zakonske obaveze prema državi, zbog čega su frilenseri negodovali u više navrata u prethodnom periodu.

Frilenseri kažu da ovaj predlog istina predstavlja poboljšanje u odnosu na raniji, ali tvrde da se ne radi o suštinski drugačijim i boljim rešenjima.

Poreski savetnik Milan Trbojević za Tanjug navodi da ćemo tek danas videti o kakvom je stvarno predlogu reč, ali da se na osnovu onoga što se do sada zna, može reći da se zaista radi o novom predlogu.

“Koliko sam ja razumeo, prema njemu bi se za period unazad, odnosno pre oktobra kada je objavljeno da su frilenseri obavezni da plate poreze i doprinose, uveo neoporezivi iznos i gde za mnoge praktično ne bi bilo nikakvog plaćanja”, rekao je Trbojević.

Kazao je da bi na taj način oni koji su zarađivali malo, recimo 100, 200 evra mesečno, bili oslobođeni plaćanja poreza i doprinosa.

Procenjuje se da u Srbiji ima oko 10.000 frilensera, a njih je Poreska uprava u oktobru prošle godine pozvala da, ako nisu redovno izmirivali svoje zakonske obaveze prema državi, sami obračunaju svoja dugovanja tokom prethodnih pet godina.

Do sada su se predstavnici frilensera nekoliko puta sastali sa predstavnicima Vlade i Poreske uprave.