in

Oporavak privrede Srbije i čitave Evrope uslovljen oporavkom nemačke privrede (AUDIO)

Ovako je u rubrici “Iz mog ugla” emisije RNS Biznis kompas ocenio globalna ekonomska kretanja i njihov uticaj na našu zemlju, profesor sa beogradskog Ekonomskog fakulteta, dr Đorđe Đukić.

“Ključna promena u januaru je vezana za zaključavanje nemačke privrede koja je najvažnija za privredu Srbije a dovela je i do promene prognoze Evropske komisije o rastu BDP za 2021 godinu. Tako je ona bila na 4.2 a najnovija je 3.8 odsto i taj pad je takođe vezan za pad rasta nemačke privrede, pre svega” izjavio je profesor Đukić.

On konstatuje da oporavak privrede evro zone neće u ovoj godini toliko zavisiti od ekonomskih faktora već o toku i tempu vakcinacije kojim se ona odvija širom Evrope.To je sada već evidentno,naglasio je, da neće biti onako brzo kako je bilo planirano.

“Što se tiče ponašanja evropske centralne banke ono neće biti promenjeno do 2022 godine, jer ona kupuje vreme time što vodi široko ekspanzivnu monetarnu politiku. Prognoze rasta cena su da bi one mogle da se kreću od 1.3 odsto u 2022 godini u celini” nastavlja profesor.

Što se tiče prognoza Evropske komisije za Srbiju, mogu se očekivati dve stvari: Država će nastaviti da se zadužuje na ino tržištu pod povoljnim uslovima, što je dobro zbog podrške privredi, posebno podrška trećim paketom mer, naročito onim sektorima koji su jako pogođeni pandemijom, i mere države vezane za upumpavanje preko minimalnog ličnog dohotka, dodatne potrošnje vezane za pomoć penzionerima i svim građanima koji se prijave za novčanu pomoć.