in

Uz pomoć IPARD sredstava do savremene hladnjača za voće

Tradiciju proizvodnje voća u porodici Novaković uspešno je nastavio tridesetogodišnji Dragan koji u selu Trnava kod Topole gradi hladnjaču kapaciteta do 500 tona voća. Izgradnja hladnjače za potrebe gazdinstva započela je pre šest meseci preko IPARD investicije a sam Dragan kaže da nikad sam ne bi mogao da obezbedi tolika sredstva da nije bilo IPARD-a.

“Godine 2018. čini mi se da je izašao prvi konkurs za izgradnju hladnjače, odnosno za investicije za fizičku imovinu gazdinstava i onda sam odlučio da odradim plan i da ga predam sa nevericom da će to uspeti, da ću proći taj konkurs jer su veoma stroga ta pravila za IPARD. Još malo i završavamo investiciju i nadamo se posle isplati sredstava. Imali smo najviše problema sa finansiranjem zbog koronavirusa, kasnila su odobrenja kredita. IPARD sredstva znače puno jer do sada nismo imali takve subvencije u poljoprivredi kao što imamo u poslednje dve godine. Vrednost celog projekta je oko 44 miliona dinara, subvencija države je 20 miliona i 400 hiljada dinara. Ogromne su tehničke mogućnosti u odnosu na koje smo navikli do sada za samu proizvodnju, skladištenje, pakovanje i distribuciju voća”, kaže Novaković.

Gazdinstvo Dragana Novakovića ima pet hektara šljive, hektar kajsije i hektar breskve a proširenje proizvodnje se očekuje kad mladi zasadi stignu na rod. 95 odsto proizvodnje voća ide u izvoz na zapadno evropska tržišta.

“Ono što je radio moj deda se veoma razliku od toga šta je radio moj otac i što mi sada trenutno radimo ali to još nije taj nivo koji planiramo da dostignemo u narednih pet do deset godina da bismo postigli neke standarde koje Evropa zahteva od nas. To konkretno znači veće prinose po hektaru, uvođenje standarda kontrolom prskanja voća, kompletno tretiranje voća do krajnjih potrošača u Evropi. Kada sam završio fakultet tada sam počeo ozbiljnije da se bavim voćarstvom a inače sam završio informacione tehnologije pa sada gledam da spojim ta dva dela, da informacione tehnologije ubacim u samu poljoprivrednu proizvodnju i sam taj tok do kupaca sa nekim aplikacijama koje će kasnije dobro doći, ne samo meni već i ostalim proizvođačima”, objašnjava Novaković.

Pored sopstvene voćarske proizvodnje Dragan otkupljuje voće i od drugih proizvođača a prošle godine uspeo je da izveze i preko 1.000 tona voća na evropsko tržište.