in

EU dogovorila sankcije protiv Belorusije; SAD uvele sankcije za osam beloruskih zvaničnika

Lideri EU 27 na sastanku Briselu dogovorili su se da uvedu sankcije protiv odgovornih za nasilje nakon predsedničkih izbora u Belorusiji.

Lideri su zatražili da ove restriktivne mere supe na snagu “što pre”, ali i potvrdili da se na listi sankcionisanih, u ovom trenutku, neće naći i predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko.

“Sankcije protiv odgovornih u Belorusiji će stupiti na snagu što pokazuje da EU deluje protiv onih koji se suprotstavljaju demokratskom pokretu, a to je važan signal”, ocenila je nemačka kancelarka Angela Merkel.

SAD uvele sankcije za osam beloruskih zvaničnika

Sjedinjene Američke Države uvele su sankcije za osam beloruskih zvaničnika zbog spornih predsedničkih izbora u avgustu, na kojima je predsednik Aleksandar Lukašenko osvojio šesti mandat.

Među zvaničnicima koji su se našli na udaru sankcije je i ministar unutrašnjih poslova Belorusije, prenosi Rojters.

Potez američkog Ministarstva finansija dolazi u danu kada su lideri Evropske unije na sastanku u Briselu odlučili da uvedu sankcije protiv četrdesetak beloruskih zvaničnika odgovornih za nasilje nakon predsedničkih izbora.

Francuski predsednik Emanul Makron je ocenio da je predsednik Lukašanko svesno izostavljen sa spiska za sankcije jer se od njega očekuje da prihvati dijalog sa opozicijom i posredovanje OEBS-a.

“Njegovo sankcionisanje bi bio način da se opravda odbijanje učešća u razgovorima, a važno je da on bude uključen u proces”, kaže Makron.

U Briselu dodaju da se lista sankcionisanih osoba u Belorusiji naknadno može menjati.

Lideri EU 27 još jednom su ponovili podršku beloruskom narodu i njihovom demokratskom pravu da izaberu svog predsednika na slobodnim i poštenim izborima.

Evropska komisija je dobila zadatak da izradi sveobuhvatni ekonomski plan za podršku demokratskoj Belorusiji.

EU: Lukašenko nije na spisku za sankcije, to se može promeniti

Povodom činjenice da se predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko ne nalazi na listi onih koje će EU sankcionisati zbog nasilja nakon predsedničkih izbora u Belorusiji, u Uniji kažu da će pažljivo pratiti situaciju, te poručuju da se lista može menjati.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel kaže da su EU lideri bez debate prihvatili spisak osoba koji su evropski ministri predložili za sankcije kada je reč o Belorusiji.

”Mi se zalažemo za inkluzivni dijalog u Belorusiji i nadamo se da će OEBS moći da ima efiksnu ulogu u popravljnaju situacije”, kaže Mišel.

Belorusija uvodi kontrasankcije Evropskoj uniji

Belorusko ministarstvo spoljnih poslova sastavilo je danas spisak osoba kojima zabranjuje ulazak u zemlju, “kao odgovor na sankcije koje je donela Evropska unija”.

U saopštenju ministarstva se navodi da spisak neće biti javno objavljen.