in

Evropa: Rekordnih 4.457 novozaraženih u Češkoj, u Austriji 1.029 novozaraženih; Najcrnji dan u Poljskoj, čak 75 osoba preminulo

Današnji bilans prevazišao je prethodni rekord od 3.784, a Češka je jedna od evropskih zemalja u kojoj se epidemija korona virusa najbrže širi u poslednjih mesec dana, prenosi Rojters.

Dosad je registrovano 90.022 slučajeva a preminulo je 794 osoba.

Belgija ne preporučuje građanima putovanja u Crnu Goru

Ministarstvo spoljnih poslova Belgije objavilo je kovid kartu Evrope na kojoj je Crna Gora među zemljama u koje građanima ne prepučuju putovanje.

Karta prikazuje zvanične podatke o korona virusu koje zemlje objavljuju, a većina evropskih zemalja podeljena je u regije.

Karta služi kao uputstvo građanima Belgije gde se preporučuje da putuju, a gde ne.

Stanje u pojedinim delovima zemalja ili čitavim zemljama, zavisno od toga da li je prikazana u regijama ili u celini, označeno je sa četiri boje, zelena, svetlo-narandžasta, narandžasta i crvena.

Zelena, jasno, označava najbolju situaciju s koronom, a crvena najgoru.

Putovanje u crvene regije odnosno zemlje se ne preporučuje, a po povratku iz tih zemalja obavezan je test na koronu i karantin, dok se za narandžaste delove nalaže oprez.

Samo za zemlje crvene regije obavezan je test i karantin.

Crna Gora je u grupi zemalja u koje građani, prema preporukama bejgijskih vlasti, ne bi trebalo da putuju.

U Nemačkoj više od 2.800 zaraženih, 16 ljudi preminulo

Broj potvrđenih slučajeva korona virusa u Nemačkoj porastao je za poslednja 24 sata za 2.828, saopštio je Institut za zarazne bolesti Robert Koh.

Od poslednjeg preseka preminulo je šesnaestoro obolelih, prenosi agencija Rojters.

Ukupno je zaraženo 306.086 ljudi, preminulo je 9.562.

U Ukrajini rekordan broj obolelih u jednom danu

Ukrajina je registrovala rekordan broj – 4.753 novozaraženih u poslednja 24 sata, čime je zabeležen porast broja obolelih u jednom danu.

Juče je prijavljeno 4.661 novooboleli, saopštio je nacionalni savet za bezbednost.

Do sada je ukupno registrovano skoro 240.000 obolelih i 4.597 preminulih, prenosi TASS.

Broj obolelih je od kraja septembra i početkom oktobra na dnevnom nivou rastao za više od 4.000, što je navelo vladu Ukrajine da produži stroge restriktivne mere do kraja oktobra.

Rekordnih 436 novozaraženih u Bugarskoj

U Bugarskoj je u poslednjih 24 sata registrovan rekordan broj novih slučajeva korona virusa – 436, a preminulo je još osam osoba, pokazuju zvanični podaci.

Od početka pandemije zaraženo je 22.306 ljudi, a preminule su 862 osobe.

Broj slučajeva korona virusa počeo je da raste krajem septembra, prenosi Rojters.

U Bugarskoj je obavezno nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru kao i poštovanje mera fizičke distance, ali vlada ne planira uvođenje strožijih restriktivnih mera.

Italija: Oštrije mere nisu prošle, nema kvoruma, poslanici u karantinu

Nove, oštrije mere italijanske vlade za suzbijanje širenja kovida-19, koje je parlament trebalo juče da odobri, nisu “prošle” jer u dva glasanja nije bilo kvoruma zato što je 40 poslanika vladajućih stranaka, Demokratske stranke i Pokreta Pet zvezdica, u karantinu zbog korona virusa.

U međuvremenu je pronađena formula – odsutni parlamentarci koji su u samoizolaciji tretiraće se kao da su u službenoj misiji, pa se očekuje da će dekret vlade biti usvojen danas.

Neke mere iz paketa stupaju na snagu i pre, kao obaveza nošenja zaštitnih maski u celoj Italiji i na otvorenom, a ne kao do sada samo u zatvorenim prostorima.

Kazna za one koji budu bez maske je od 400 do hiljadu evra, a nadgledanje sprovođenja mere pored policije obavljaće i vojska.

rim,, italija,, korona,, uzimanje, brisa

Italija: Klaster u autobusu

Lokalni autobus koji povezuje dva predgrađa grada Latina, u južnoj italijanskoj pokrajini Lazio, mogao bi biti novi klaster, piše dnevni list “La Republika”.

Utvrđeno je da je jedna studentkinja koja je bila u autobusu pozitivna na kovid-19, pa su vlasti lokalne zdravstvene ustanove pozvali da se hitno jave na testiranje svi oni koji su se 29. i 30. septembra vozili tim autobusom od 7:30 do 12:30.

Broj novozaraženih u Latini raste od 25. septembra kada je u obližnjem gradiću Teraćina održan predizborni skup stranke “Liga”, kojem je prisustvovao i lider stranke Mateo Salvini.

Od onih koji su prisustvovali skupu nekoliko desetina je kasnije testirano pozitivno na korona virus, uključujući i osobe sa kojima je Salvini kasnije večerao u restoranu.

U poslednja 24 sata u Latini je 49 novozaraženih.

Apel da se hitno testiraju oni koji su putovali autobusom u kojem je bila i zaražena studentkinja je “trka s vremenom” da bi se eventualno utvrdili i izolovali drugi slučajevi zaraze, piše list “La Republika”.

U poslednja 24 sata epidemiološka situacija je, sudeći po brojevima koje saopštava naučno-tehnički komitet vlade, stabilna, a broj novozaraženih je 2.677, što je 400 novih u odnosu na juče.

Epidemiološka situacija u Italiji, uveravaju političari i stručnjaci, mnogo je bolja nego u drugim evropskim zemljama, ali se sve zdravstvene strukture pripremaju za drugi talas zaraze.

Sa zakašnjenjem se proširuju i dodatno opremaju odeljenja za kovid bolesnike, piše dnevni list ”

Il Fatto Kotidijano
“.

Vlada je donela meru o obaveznom testiranju osoba koje dolaze iz Belgije, Holandije, Engleske, Hrvatske, Grčke, Malte, Španije, Pariza i još sedam francuskih regija koje su proglašene za “crvenu zonu”.

U Rusiji pada broj obolelih, ali raste broj preminulih

Broj obolelih u jednom danu u Rusiji počeo je da opada, prvi put od sredine septembra, pa je za poslednja 24 sata zabeleženo 11.115 obolelih, saopštio je nacionalni antikorona krizni centar.

Ovo je prvi pad obolelih od 13. septembra, prenosi agencija TASS.

Ukupno je u Rusiji zaraženo 1,2 miliona ljudi.

Međutim, zabeležen je porast broja preminulih – za poslednja 24 sata preminule su 202 osobe, dok je dan ranije zabeleženo 188 žrtava korona virusa.

Do sada je u Rusiji preminulo skoro 22 hiljade osoba od posledica infekcije korona virusom.

Opravilo se skoro milion ljudi, a u poslednjih 24 sata bezmalo 7.000.

Mađarska: Zaraženo 816, preminule 24 osobe za 24 sata 

U Mađarskoj su u poslednja 24 sata preminule 24 osobe, dok je broj obolelelih od korona virusa porastao za 816, najnoviji su podaci sajta

koronavirus.gov.hu
.

Ukupno je zaraženo 33.114 ljudi, a preminulo 877. Do sada se oporavilo više od 9.000 zaraženih.

Aktivnih slučajeva je 23.088, hospitalizovano je 656 osoba, a na respiratorima je 41 pacijent, prenosi agencija MTI, uz napomenu da su na snazi i dalje ograničenja putnika za ulazak u zemlju.

U Austriji čak 1.029 novozaraženih

U Austriji je u poslednja 24 sata registrovano 1.029 novih slučajeva zaraze korona virusom.

Poslednji put četvorocifren broj novozaraženih zabeležen je 3. oktobra sa 1.058, a više od toga bilo je samo još usred prvog talasa, 26.marta sa 1.065.

Ponovo je Beč glavno žarište sa 427 novozaraženih, a u glavnom gradu ima i 4.800 aktivno obolelih.

Zatim sledi Donja Austrija sa 173 novoobolela, Gornja Austrija sa 141, Tirol 123, a ostale pokrajine su dvocifrene.

Ukupno u Austriji trenutno ima 9.692 aktivno obolelih, od kojih je 525 hospitalizovano, a 100 se nalazi na intenzivnoj nezi.

U poslednja 24 sata preminulo je osam kovid zaraženih osoba, tako da je ukupan broj porastao na 830.

Od početka epidemije korona virusa u Austriji, krajem februara, 51.021 osoba je pozitivno testirana, a 40.499 izlečena.

Najcrnji dan u Poljskoj, čak 75 osoba preminulo od korone

Poljska je danas objavila da je zabeležen rekord od čak 3.003 novih slučajeva korona virusa, kao i da je ovo najcrnji dan od izbijanja pandemije, pošto je preminulo čak 75 osoba.

Epidemiološka situacija se drastično pogoršava u Poljskoj, a Vlada razmatra nove restriktivne mere kako bi se izbeglo potpuno zatvaranje države, prenosi Rojters.

Dosad su u Poljskoj preminule 2.792 osobe, a potvrđeno je 107.319 slučajeva zaraze korona virusom.

poljska,, korona

U Slovačkoj broj novozaraženih porastao za 877 na ukupno 14.689

Broj novozaraženih od korona virusa u proteklih 24 časa porastao je za 877 na ukupno 14.689, navedeno je danas na zvaničnom sajtu

kovid-19.nczisk.sk
.

To je više nego duplo u odnosu na prethodni dan kada je broj novozaraženih iznosio 320.

Tokom prethodnog dana nije bilo novih smrtnih slučajeva, tako da je ukupan broj preminulih od Kovid-19 i dalje 55, prenela je TASR.

U bolnicama se nalazi 340 pacijenata, od kojih je 13 na odeljenjima intezivne nege, a 24 na respiratorima.

U Slovačkoj je proteklog dana testirano 8.679 osoba, dok je ukupno od početka epidemije testirano 508.713.

Od korona virusa se izlečilo 5.200 ljudi.