in

Advokat: Zdravlje Navaljnog se pogoršava; Peskov: Kremlj ne prati situaciju s Navaljnim

On je rekao da su Navaljnom, koji se nalazi u kaznenoj koloniji, dijagnostifikovane dve kičmene kile.

Kobzev je nakon jučerašnje posete Navaljnom, na Tviteru napisao da ruski opozicionar oseća bol dok hoda i izrazio zabrinutost zbog toga što je njegova bolest “očigledno uznapredovala” u smislu da gubi osećaj u nogama, dlanovima i zglobovima, prenosi BBC.

Navaljni, koji služi zatvorsku kaznu od dve i po godine, prošle nedelje je stupio u štrajk glađu u znak protesta zbog, kako je naveo, odbijanja zatvorskih vlasti da ga pravilno leče zbog akutnih bolova u leđima i nogama.

Kaznena ustanova je negirala njegove tvrdnje, navodeći da mu je pružena sva medicinska pomoć u skladu sa indikacijama.

Peskov: Kremlj ne prati situaciju s Navaljnim

Kremlj ne prati situaciju oko zatvorenog opozicionara Alekseja Navaljnog, izjavio je danas portparol ruske vlade Dmitri Peskov.

„Ne pratimo ovu situaciju“, rekao je Peskov novinarima, prenosi Tass.

Odgovarajući na pitanje da li je Kremlj primetio interesovanje stranih lidera za situaciju sa Navaljnim, Peskov je podsetio da je “ta situacija pomenuta pre nekoliko nedelja tokom telefonskih poziva predsednika Vladimira Putina“.

“Najavili smo ovo, Putin je pružio sva potrebna objašnjenja“, primetio je.

Ranije u toku dana, predsedavajući Predsedničkog saveta za civilno društvo i ljudska prava Valeri Fadejev rekao je da će Savet proveriti izveštaje o učestalosti tuberkuloze u kaznenoj koloniji Pokrov, gde je Navaljni zatvoren.

Prema Fadejevu, navodi da se zdravstveni problemi Navaljnog zanemaruju su lažni. Regionalna uprava Federalne kaznene službe otkrila je da je Navaljni nedavno bio na zakazanom lekarskom pregledu i utvrđeno je da je njegovo zdravlje zadovoljavajuće.