in

Evropa: Turska ponovo uvodi ograničenja, Estonija produžila; Uskršnji karantin u Italiji

Dok je gradonačelnik Beča odlučio da zatvaranje produži do 11. aprila, Donja Austrija i Burgenland nameravaju da ovu strogu meru primene do 6. aprila, kako je prvobitno dogovoreno.

Turska ponovo uvodi ograničenja zbog skoka broja zaraženih

Turska ponovo uvodi zaključavanje tokom vikenda u većini svojih provincija, a ograničenja su predviđena i tokom muslimanskog svetog meseca Ramazana.

Razlog je nagli porast broja zaraženih korona virusom za manje od mesec dana od kako su vlasti 81 provinciju svrstale u četiri kategorije ograničenja u okviru kontrolisane normalizacije, preneo je AP.

Od tada se broj zaraženih na dnevnom nivou gotovo utrostručio na oko 30.000, što odgovara rekordnim brojevima zabeleženim u decembru.

Istovremeno, u zemlji sa skoro 84 miliona stanovnika dnevno je registrovano oko 150 smrtnih slučajeva, u poređenju sa 65 početkom meseca.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je u televizijskom obraćanju nakon sastanka vlade rekao da je 58 turskih provincija od ukupno 81, uključujući Istanbul i Ankaru, sada u “crvenom” i da će u njima važiti totalna ograničenja i subotom i nedeljom.

“Noćni policijski čas će se nastaviti i tokom vikenda”, rekao je predsednik Turske.

Samo 17 provincija bilo je u “crvenoj” zoni 2. marta, kada su škole delimično nastavile sa radom, a kafićima i restoranima dozvoljeno da rade s pola kapaciteta, dok je policijski čas u nekoliko gradova za vikend bio ublažen.

“Povećanje broja slučajeva i pacijenata, kao i skok broja umrlih primoravaju nas da preispitamo postojeće mere”, rekao je Erdogan u obraćanju naciji.

“Broj naših provincija koje su u crvenoj kategoriji, koja predstavlja kategoriju vrlo visokog rizika, dostigao je 58, što predstavlja 80 odsto stanovništva. Moraćemo da predvidimo neke ‘žrtve’ tokom meseca Ramazana”, rekao je predsednik Turske.

Tokom Ramazana, širom Turske, restorani, kafići i slični objekti biće otvoreni samo za opciju prodaje za poneti, prenosi turska agencija Anadolija.

Ramazan počinje 13. aprila i traje do 13. maja.

Zatvaranje se uvodi u vreme rimokatoličkog Uskrsa, te je povezano i sa strogim merama proslave ovog praznika.

Tako će biti moguće, dok traju mere zatvaranja, primanje samo jedne osobe iz drugog domaćinstva.

To znači da, na primer, deca koja žive u različitim domaćinstvima neće moći da Uskrs proslavljaju sa roditeljima u njihovom domu.

Sve radnje, izuzev prehrambenih prodavnica i apoteka, moraće da zatvore.

Uz to, prodavnice namirnica neće smeti da prodaju proizvode koji mogu biti uskršnji pokloni, kao što su igračke, garderoba i slično.

Tokom zatvaranja važiće i celodnevni policijski čas, tokom kojeg je moguće izaći iz kuće radi posla, odlaska u kupovinu namirnica, kod lekara, kao i u šetnju ili sporta.

U šetnju lica mogu samo sa osobama iz istog domaćinstva, a ako se sretnu sa drugim licima moraju paziti na pridržavanje distance od dva metra, ali je bolje izbegavati svako okupljanje, jer uredba predviđa da je okupljanje više osoba skup, što je trenutno zabranjeno. Za kršenje epidemioloških mera preti kazna u visini do 1.450 evra.

Rusija nudi Austriji milion vakcina od aprila

Austrija je pred zaključenjem dogovora o nabavci ruske vakcine protiv korona virusa Sputnjik.

Rusija je ponudila Austriji isporuku od aprila milion doza vakcina Sputnjik.

Pregovori s Rusijom o vakcini su u toku, iza kulisa, već mesecima, a sada je najverovatnije postignut dogovor.

“Od februara smo u kontaktu s ruskom stranom. Na čemu sam zahvalan. Ako Austrija dobije dodatno milion doza vakcina, to bi značilo brži povratak normalnosti i moglo bi spasiti mnogo ljudskih žvota i radnih mesta“, saopštio je kancelar Sebastijan Kurc.

Kurc je, krajem februara, razgovarao telefonom s predsednikom Rusije Vladimorom Putinom o mogućim isporukama vakcina Sputnjik V Austriji.

Nakon tog razgovora, uspostavljen je kontakt s Ruskim fondom za direktne investicije, koji je zadužen za međunarodnu distribuciju vakcine Sputnjik V.

Kurc je stalno govorio da ne sme biti geopolitičkih razmišljanja kod nabavke vakcina, već da je jedino važno pitanje da li je vakcina delotvorna.

Pregovori predviđaju da Austrija od aprila dobija ruske vakcine – 300.000 doza u aprilu, 500.000 u maju i 200.000 u junu.

Kabinet kancelara saopštio je da postoji potpisan sporazum o razmeni dokumenata u vezi s vakcinom, ali da još nije doneta odluka o kupovini cepiva.

Zaharova: Plan Austrije da kupi Sputnjik Ve razbija mit o agresivnoj Rusiji

Plan Austrije da kupi rusku vakcinu protiv korona virusa Sputnjik V razbija mit o agresivnoj Rusiji koja treba da bude izolovana, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

“Zastrašujuće je i zamisliti šta se dešava unutar birokratije Evropske unije. Sada se razbija mit o agresivnoj Rusiji i potrebi za njenom izolacijom koja se neguje godinama”, istakla je ona, preneo je TAS S.

“Saradnja na uzajamno korisnoj osnovi i uzajamnom poštovanju – moto politike Rusije deluje”, napisala je Zaharova na svom nalogu na Fejsbuku nakon što je austrijski kancelar Sebastijan Kurc naveo da njegova zemalja planira da kupi milion doza Sputnjika V.

Ona je, takođe, pozvala da prestanu da se slušaju “briselski ideolozi” sa njihovom “mrtvom filozofijom”.

Švedsko zdravstvo za odlaganje ublažavanja ograničenja

Švedska zdravstvena agencija zatražila je od vlade da za gotovo mesec dana odloži planirano ublažavanje nekih ograničenja usmerenih na usporavanje širenja kovid-19, jer je zemlja suočena s trećim talasom virusa.

Švedska agencija je ranije predložila da neka ograničenja, kao što je ograničenje broja posetilaca zabavnih parkova, koncerata i fudbalskih utakmica na samo osam ljudi, budu ukinuta od 11. aprila, prenosi Rojters.

“Širenje kovid-19 se ubrzava, što za posledicu ima povećano opterećenje na zdravstvenu zaštitu”, navodi se u novom saopštenju zdravstvene agencije.

“Švedska agencija za javno zdravlje zato predlaže da datum kada bi se određene aktivnosti mogle otvoriti bude odložen do 3. maja, pod uslovom da se situacija sa infekcijom poboljša”, dodaje se u saopštenju.

Švedska se uglavnom oslanjala na dobrovoljne mere za usporavanje

pandemije, ali je postepeno povećavala ograničenja nakon što se tempo zaražavanja ubrzao krajem prošle godine.

Italijanski premijer i njegova žena vakcinisani AstraZenekom

Italijanski premijer Mario Dragi i njegova supruga Marija Serenela Kapelo primili su danas prve doze vakcine AstraZeneka protiv kovida-19, u uslovima kada Italija pojačava kampanju vakcinacije.

Dragi i njegova supruga, koji imaju po 73 godine, primili su vakcine u velikom centru za vakcinaciju postavljenom na glavnoj železničkoj stanici u Rimu, navedeno je u kratkom saopštenju kabineta premijera, a prenosi agencija Rojters.

Prema najnovijim podacima, Italija, koja ima populaciju od oko 60 miliona, u potpunosti je vakcinisala 3,04 miliona ljudi, dok je još 3,6 miliona dobilo samo prvu vakcinu.

Italija daje oko 250.000 vakcina dnevno, ali Dragi je rekao da će se ovaj broj udvostručiti u aprilu.

Italija je bila među nekoliko evropskih zemalja koje su ranije ovog meseca pauzirale korišćenje AstraZenekine vakcine, nakon izveštaja o oko 30 slučajeva pojave stvaranja krvnih ugrušaka u mozgu kod ljudi koji su nedavno dobili vakcinu.

Međutim, većina zemalja je nastavila da koristi AstraZenekinu vakcinu nakon što je Evropska agencija za lekove saopštila da su njeni benefiti veći od rizika

Više od 40 puta odgovorni za zdravstvo u regionalnoj vladi Sicilije falsifikovali su epidemiloške podatke da bi izbegli da region bude svrstan u područje visokog rizika od zaraze korona virusom, piše agencija Ansa, a povodom hapšenja odgovornih za prevaru.

Policija je ustanovila da su od novembra prošle godine pa sve do 19. februara ove, lažni podaci o zarazi korona virusom na Siciliji upućeni Visokom institutu za zdravstvo, državnoj ustanovi koja na osnovu sedmičnih podataka iz regiona predlaže antikovid mere.

Oni koji su trebali nadgledati i pratiti epidemiološko stanje na Siciliji menjali su brojeve testiranih, zaraženih i preminulih od korona virusa, smanjivali konačn broj i tako menjali sliku o epidemiološkoj situaciji.

U prevaru je, prema saopštenju policije, bio ukljucen direktor Odeljenja za zdravstvo regionale vlade, nekoliko njegovih saradnika, šef lokalnog Epidemioploškog opservatorija, kao i kompanija koja je zadužena za informatičku obradu podataka.

Savez sindikata Nemačke zahteva obavezu testiranja u preduzećima

Savez sindikata Nemačke (DGB) zatražio je obavezu testiranja na korona virus u preduzećima širom zemlje.

DGB smatra da preduzeća moraju biti u obavezi da zaposlenima ponude testiranje.

“Samoobavezivanje nije dovoljno. Previše poslodavaca se protivi i dalje da preuzme odgovornost“, poručio je, u izjavi medijima, šef DGB-a Rajner Hofman.

Prema njegovim rečima, preduzeća moraju, o svom trošku, nuditi zaposlenima testove.

Takođe, DGB smatra da i dalje za zaposlene testiranje mora ostati na dobrovoljnoj osnovi.

Predsednik austrijskog parlamenta u izolaciji

Predsednik austrijskog parlamenta Volfgang Sobotka nalazi se u karantinu, jer je imao neposredan kontakt sa na korona pozitivno testiranim saradnikom.

Njega bi u normalnim uslovima zamenila druga predsednica parlamenta Doris Bures, ali je ona trenutno, zbog korona virusa, u bolnici.

Sada će vođenje rada skupštine preuzeti treći predsednik Norbert Hofer.

On će sam, bez pomoći ostalih članova Predsedništva parlamenta, biti odgovoran za njegov rad.

Britanija odobrava vakcinu Novavaks u aprilu?

Britanija bi sledećeg meseca mogla odobriti vakcinu Novavaks protiv kovida-19, izjavio je danas šef istraživačkog tima Novavaksa Pol Hit.

“Regulator će izvršiti vrlo detaljan i temeljan pregled

i odlučićemo na vreme”, rekao je profesor Hit, a prenosi agencija Rojters.

“Nadam se da će to biti na proleće, možda krajem aprila”, dodao je on.

Američka biotehnološka firma “Novavaks” razvija vakcinu koja koristi proteine koronavirusa da izazove imunu reakciju, po metodi sličnoj već odobrenim vakcinama za herpes zoster.

Špan: 11 odsto Nemaca najmanje jednom vakcinisano

Ministar zdravlja Nemačke Jens Špan objavio je danas da je do sada 11 odsto Nemaca dobilo najmanje jednu vakcinu.

korona, virus, kovid, 19, zariste, svet, evropa, pandemija, 9

Špan je, preko tvitera, naveo da je više od 9,2 miliona Nemaca vakcinisano.

Oko četiri miliona već je primilo i drugu dozu vakcine, i u potpunosti je imunizovano.

Ukazao je da je do sada dato oko 9,9 miliona doza Biontek-Fajzer vakcina, 600.000 doza Moderne i 2,7 miliona doza AstraZeneka vakcine.

Berlin suspendovao upotrebu AstraZeneke za mlađe od 60

U Berlinu, koji ima status pokrajine u Nemačkoj, ponovo je suspendovana upotreba vakcine AstraZeneka za ljude mlađe od 60 godina, zbog novih izveštaja o pojavi krvnih ugrušaka kod osoba koje su primile tu vakcinu, naveli su danas zvaničnici.

Odluka je doneta kao mera predostrožnosti uoči sastanka predstavnika svih 16 nemačkih pokrajni i daljih preporuka koje se očekuju od nacionalnih medicinskih regulatora, rekao je berlinski državni zdravstveni ministar Dilek Kalaici, preneo je AP.

Sastanak je sazvan nakon što je državni medicinski regulator objavio da je primio ukupno 31 izveštaj o retkim krvnim ugrušcima kod ljudi koji su nedavno primili vakcinu.

Devetero ljudi je preminulo, a sve su, osim dva slučaja, bile ženske osobe stare od 20 do 63 godine, saopštio je Institut Paul Ehrlih.

Kalaici je rekao da je suspenzija vakcine AstraZeneka za mlađe mera predostrožnosti.

“Još nismo imali slučaj ozbiljnih neželjenih efekata u Berlinu”, rekao je on i dodao da svi oni koji su primili vakcinu AstraZeneke mogu biti sigurni da ona pruža dobru zaštitu od korona virusa.

Francuski ministar:Nećemo dozvoliti da bolnice biraju između pacijenata

Francuska neće dozvoliti bolnicama da dođu u situaciju da moraju da biraju kog pacijenta će primiti, izjavio je danas francuski ministar zdravlja Olivije Veran.

“Nećemo dozvoliti lekarima da se nađu u situaciji gde će morati da biraju među pacijentima”, rekao je Veran, prenosi Rojters.

Prema njegovim rečima, narednih 24 do 48 sati moglo bi da bude ključno u proceni uticaja mera preduzetih pre 10 dana da bi se ograničilo širenje veoma zaraznih varijanti korona virusa.

Dodaje da je vlada bila spremna da preduzme dodatne mere ako je potrebno.

Parižani ne žele da ostanu kod kuća, uprkos apelima

Mere francuske vlade protiv kovid-19 imaju upola manje uticaja na podsticanje Parižana da ostanu kod kuće, zbog čega epidemiolozi navode da su ograničenja suviše blaga da bi zaustavila treći talas epidemije.

Podaci Gugla pokazuju da stanovnici glavnog grada, epicentra trećeg talas epidemije, provode samo 20 odsto više vremena kod kuće nego u vreme pre krize, u poređenju sa 40 procenata tokom strogog tromesečnog zaključavanja prošlog proleća, preneo je Rojters.

Podaci odražavaju tešku stvarnost sa kojom je suočen predsednik Francuske Emanuel Makron, koji će, prema jednom izvoru bliskom vladi, sutra morati da odluči da li će pribeći ponovo drakonskoj blokadi koja rizikuje da ugrozi ekonomiju.

“Moramo ograničiti širenje virusa i to nećemo učiniti sa ovim polumerama”, rekao je Žil Pialo, šef odeljenja za zarazne bolesti u bolnici Tenon u Parizu.

Vlada je zatvorila neke neesencijalne prodavnice i ograničila koliko ljudi daleko mogu da putuju, uz policijski čas koji je uveden u najteže pogođenim regionima 20. marta.

Makron želi da druga najveća ekonomija u evrozoni bude otvorena i omogući građanima da provode vreme na otvorenom.

Međutim, građani kao da ne čuju apele vlade da dobrovoljno ograniče svoje kretanje.

Estonija produžila ograničenja do 25. aprila

Estonija je danas produžila sva ograničenja uvedena radi sprečavanja širenja kovid-19 do 25. aprila i navela da će putnici koji dolaze iz Letonije, Litvanije i Finske sada morati da se izoluju na 10 dana.

Vlada je saopštila da se produženje odnosi na mere koje je trebalo da isteknu 11. aprila, a koje ograničavaju obrazovanje,

sport, javne događaje i omladinski rad, uključujući i rad banja, vodenih parkova i bazena, preneo je Rojters.

Restorani mogu da prodaju samo hranu za poneti, dok su sve prodavnice osim onih koje prodaju osnovne proizvode zatvorene.

Škole i dalje nastavljaju sa nastavom na daljinu.

U Estoniji, koja ima 1,3 miliona stanovnika do sada je registrovano 105.416 slučajeva korona virusa i 896 smrtnih slučajeva.

Uskršnji karantin u Italiji

Italija će uvesti petodnevni karantin putnicima iz zemalja članica Evropske unije, a ta mera važi za sve koji kreću i stižu na Apeninsko poluostrvo, uključujući i italijanske državljane, javlja AFP, pozivajući se na zvaničnike ministarstva zdravstva u Rimu.

Mera podrazumeva da se svi moraju testirati pre puta, poštovati petodnevnu izolaciju i potom se ponovo testirati, dok je za putnike iz zemalja van EU na snazi mera dvonedeljnog karantina.

Nova mera će stupiti na snagu dan posle objavljivanja u Službenom listu i važiće do 6. aprila, objasnile su italijanske zdravstvene vlasti uoči uskršnjeg vikenda koji počinje u subotu i završava se u ponedeljak, a privlači brojne strane turiste.

U većem delu Italije i dalje su na snazi stroge mere za suzbijanje širenja zaraze, zatvoreni su kafići i restorani, a putovanja između regija ograničena su prema zonama rizika.

Međutim, tokom uskršnjeg vikenda cela zemlja biće crvena zona u kojoj se podrazumeva visoki rizik i maksimalne preventivne mere.

Italija je od početka pandemije imala više od 108.000 žrtava korone i nalazi se na 6. mestu u svetu po broju umrlih, a sa 3.561.012 registrovanih slučajeva kovida 19 je na sedmom pro broju potvrđenih zaraza.

Irska pooštrava mere, uvodi duplo testiranje

Irska će zahtevati da svi putnici koji stignu u zemlju budu testirani na kovid-19 bez obzira na testiranje koje su obavili neposredno pre puta, najavio je danas irski premijer Leo Vardakar.

“Iako imamo najstrože mere biološke bezbednosti u EU, još ćemo ih pooštriti u narednim nedeljama. To pooštravanje će startovati sa dodatnim PCR testiranjem putnika odmah po dolasku na teritoriju Irske, bez obzira na testiranje koje su obavili pre putovanja”, rekao je Vardakar, preneo Rojters.