in

Evropa: U Rusiji skoro 13.000 novozaraženih, Poljska zatvara granice, raste broj novih slučajeva u Francuskoj

Umrlo je još 480 osoba koje su bile zaražene korona virusom, a ukupna broj preminulih je 82.876, prenosi TASS.

Korona virus su pobedile 3.697.433 osobe.

Rusija je po ukupnom broju potvrđenih slučajeva COVID-19 na četvrtom mestu u svetu, posle SAD, Brazila i Indije.

Poljska: Moguće zatvaranje granice sa Slovačkom i Češkom

Poljski ministar zdravlja Adam Njeđeljski danas nije isključio mogućnost nove mere zatvaranja granice zemlje sa Slovačkom i Češkom zbog sve većeg broja slučajeva KOVID-19, prenosi Rojters.

„Granice su otvorene za osobe sa negativnim PCR testom na Kovid 19, ali ovo važi za danas, jer se situacija već sutra može promeniti”, rekao je Njeđeljski u izjavi za „Radio Zet“, navodi agencija.

On je potvrdio da vlada razmatra uvođenje ograničenja na granicama sa Slovačkom i Češkom, u kojima je primećen porast novih zaražavanja, i dodao da očekuje vrhunac trećeg talasa pandemije u zemlji tokom marta ili u aprilu.

Rojters prenosi da je ministar rekao da vlada takođe razmatra ponovno uvođenje strogih mera zaključavanja u regionima sa najvećim brojem slučajeva KOVID-19, pre svega na severoistoku zemlje.

Poljska je ublažila neka ograničenja, nedavno otvorila skijališta, kao i bioskope, hotele i pozorišta sa kapacitetom do 50 odsto , ali vlasti su upozorile da će ove mere možda morati da se povuku u zavisnosti od situacije sa pandemijom, navodi agencija.

U Austriji 1.877 novozaraženih i 20 umrlih

U Austriji je u poslednja 24 sata registrovano 1.877 nova slučaja zaraze korona virusom.

Najviše novih slučajev beleži Beč sa 492 novozaražena, a zatim slede pokrajine Donja Austrija sa 491, Štajerska sa 298, Gornja Austrija sa 254, Koruška sa 104, Tirol sa 80, Burgenland sa 61, Salcburg sa 60 i Forarlberg sa 37.

Trenutno u Austriji ima 15.885 aktivno obolelih, od kojih je 1.286 hospitalizovano, a 261 se nalazi na intenzivnoj nezi.

Broj umrlih se povećao za 20 na ukupno 8.368.

Kao i prethodnih dana i u protekla 24 sata sprovedeno je 236.088 testova na korona virus, od kojih 38.330 PCR.

Od početka pandemije u Austriji je pozitivno testirano 443.536 osoba, a izlečeno 419.283.

Do sada je u Austriji sprovedeno 461.570 vakcinacija.

Pooštravanje mera u najugroženijim gradovima Francuske

Ministar zdravlja Francuske Olivije Veran najavio je danas da će zbog brzog širenja korona virusa na širem području Nice i još nekoliko francuskih gradova biti uvedene pooštrene mere kretanja.

Iako je francuska vlada uvela restriktivne mere na celoj teritoriji zemlje, povremeno je uvodila i policijski čas i druge, drastičnije restrikcije i na pojedinim područjima ako je to bilo nužno zbog pogoršanja epidemiološke situacije, prenosi Rojters.

Ministar Veran je potvrdio da se tokom poslednjih dana broj novozaraženih povećava na teritoriji cele zemlje.

U poslednja 24 sata potvrđeno je 24.116 novih slučajeva kovida-19 i 571 smrtni ishod među inficiranima korona virusom, ukupno oko 84.000 od početka pandemije.

Raste broj novih slučajeva korona virusa u Francuskoj

Treći dan zaredom u Francuskoj raste broj novih slučajeva korona virusa, a ministar zdravlja Olivije Veran upozorava da taj trend nije dobar.

Prema podacima ministarstva zdravlja, u poslednja 24 sata zaražena je još 22.371 osoba, a preminulo 183 pacijenata, prenosi Rojters.

Veran je rekao da trend podataka u poslednjih nekoliko dana nije dobar i da će Francuska odlučiti o pooštravanju ili popuštanju restriktivnih mera, naročito u mestima na obali Mediterana.