in

Fabrika sintetičkih prediva u Grockoj, jedna od retkih koja je opstala

GROCKA –

U bivšoj Jugoslaviji postojalo je 13 fabrika sintetičkih prediva. Do danas ih je opstalo svega tri, a jedna od njih se nalazi u Srbiji. Uprkos teškim vremenima za našu državu i privredu, Kompanija “Dunav” u Grockoj, obeležila je 60 godina rada i nastavlja sa modernizacijom u proizvodnji i osvajanjem novih tržišta.

Od 29. septembra 1960., kada je osnovana, kompanija Dunav u Grockoj je prošla trnovit put, ali ni u jednom trenutku nije dozvolila da njen opstanak bude doveden u pitanje. Uprkos velikoj i oštroj konkurenciji iz inostranstva, ona je danas jedna od najznačajnijih kompanija u tekstilnoj industriji Srbije.

fabrika, sintetickih

Uvođenjem novih tehnologija u proces proizvodnje, neminovno je dolazilo i d o stvaranja tehnološkog viška zaposlenih, ali se kompanija Dunav i za njih postarala. Investirala je u otvaranje 27 takozvanih kućnih fabrika, u kojima su zapošljavani oni ranici, za koje više nije bilo potrebe u fabričkoj proizvodnji. Neka od preduzeća i danas uspešno posluju.

Uprkos tome što je pandemija koronavirusa usporila plasman robe na strana tržišta, i to za renomirane kupce, proizvodnja sintetičkih vlakana se prilagodila novonastaloj situaciji, pa se tako danas u fabrici Dunav u Grockoj proizvode i elastične trake za epidemiološke maske.