in

Festival stripa “14. NS strip vikend” u Novom Sadu

Glavni gost i domaćin je Saša Jovanović koji je otvorio festival u 21.00 čas.

U obilju dešavanja i predstavljanja izdvaja se izdavačka delatnost SKCNS, a posebno edicija

Dirty editions
i još jedno izdanje – “Ontokratija” Bojana Milojevića.

Na 14. NS strip vikendu, ljubitelji ove umetnosti prisetiće se i legendi novosadskog, vojvođanskog i jugoslovenskog stripa – Svetozara Toze Obradovića i Petra Aladžića – koji su nedavno preminuli. 

Ljubitelji devete umetnosti imaće prilike da kupuju na tradicionalnoj berzi stripova, i da vide predstavljanja najnovijih izdanja i autora.

Strip umetnost nikada nije bila u boljoj poziciji nego danas, saglasni su organizatori manifestacije i izdavači stripova i grafičkih romana. Iako se na prvi pogled čini da je strip kao umetnost izgubio primat nad audio-video formom, dobra posećenost strip manifestacija i činjenica da je deveta umetnost nepresušni izvor insipiracije za filmove i video-igre govore suprotno.

“Može da se nađe zaista mnogo, mnogo zanimljivih izdanja, tako da i izdavači ono što su spremili za sajam knjiga, što su spremili za sajam stripa u Beogradu, tako da će to sada sve biti predstavljeno ovde”, kaže Jovan Gvero, producent, Studentski kulturni centar Novi Sad.

“Strip nije više zabava koja se krišom čita u školi i kod kuće već je to jedna ravnopravna umetnost, strip je postao muzejska umetnost”, navodi Saša Jovanović, strip crtač.

“On je jedno ishodište, jedna raskrsnica gde se nalaze i pisci i filmska industrija i industrija igara i on je jednostavno jedna tačka u kojoj se ukrštaju svi ti vektori”, tvrdi Zoran Pejić, izdavač iz Banja Luke.

“Što se tiče izdavaštva situacija je bolja nego ikad jer stvarno imamo dosta izdavača i na prostoru Srbije i na prostoru BiH i Hrvatske”, kaže Jovanović.

Osim najnovijih izdanja, poseban deo izložbe posvećen je obeležavanju jubileja možda i najomiljenijeg stripa u Srbiji, Alana Forda.

“Ovo je jedan skroman doprinos proslavljanju tog jubileja u Novom Sadu na danima strip vikenda biće

3d street
instalacija vezana za Alan Ford i deo izložbe klasične su slike na platnu kojima su inspiracija bile naslovne stranice Alan Forda do broja 50”, ističe Milivoj Kostić, akademski slikar prvi

3d
ulični autor u Srbiji.

Novosadski strip vikend traje još sutra do 17 časova, a ljubitelji će moći da uživaju u

3d
stripu i predstavljanju izdanja “Ontokratija” Bojana Milojevića.

Nedelja 4. oktobar 2020.

12.00 Berza stripa

13.00

3d
strip

14.00 Predstavljanje izdanja SKCNS – Bojan Milojević

17.00 Zatvaranje

Producent festivala je Studentski kulturni centar Novi Sad, a program je podržala i Fondacija “Novi Sad 2021”.