in

Grubješić: Vladavina prava i Kosovo i Metohija određuju tempo pristupnih pregovora

“Na osnovu tog Izveštaja doneće se odluka o otvaranju novih poglavlja i verujem da postoji šansa da Srbija do kraja godine otvori bar jedno pregovaračko poglavlje”, rekla je Grubješić za Tanjug komentarišući Izveštaj o napretku Srbije koji je danas usvojen u Briselu.

Prema njenim rečima, napredak u vladavini prava nije onakav kakav se očekuje od države koja teži članstvu u EU i stoga je pred novom Vladom zadatak da ubrza reforme koje se odnose na nezavisnost pravosuđa, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala i slobode medija.

Nakon što je dijalog Beograda i Prištine obnovljen posle skoro dvogodišnje pauze i odvija se uz posredovanje EU, Grubješić navodi da se očekuju dodatni napori kako bi se došlo do sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa.

Podsetila je da su ekonomske reforme najpozitivnije ocenjene, uključujući makroekonomsku stabilnost, smanjenu nezaposlenost i nizak budžetski deficit, kao i pravovremenu intervenciju kroz dva finansijska paketa tokom pandemije u iznosu od 5,7 milijardi evra.

“Objavljen je i Ekonomsko-investicioni plan za Zapadni Balkan koji treba da pomogne regionu u otklanjanju posledica pandemije i smanji zaostajanje mereno prema evropskom proseku”, rekla je ona i dodala da je trenutno region na oko 40 odsto od evropskog prosečnog BDP-a.

Taj plan, koji ima potencijal da dostigne 20 milijardi evra u periodu 2021-2027, trebalo bi, kako navodi da omogući povezivanje svih zapadno-balkanskih prestonica, ali i da pruži značajan podsticaj prelasku na čistu energiju, digitalizaciju, ojača privatni sektor i smanji odlazak mladih i obrazovanih.