in

Hovakimijan: Jermenija za mirno rešenje,spremni za pregovore

On ističe da se do kompromisa mora doći pregovorima, a da nijedna strana ne sme da uslovljava pregovore i da postavlja uslove.

Međutim, ističe da je apel Jermenije da se iz ovog procesa povuče Turska koja je, kako kaže, “ne samo stala na stranu Azerbejdžana nego je i ušla na “velika vrata” u konflikt i na vojnom planu”.

“Siguran sam da za ovaj konflikt nema vojnog rešenja. Mi smo se uvek zalagali za mirno rešenje”, napominje Hovakimijan i upućuje na zajedničko saopštenje kopredsedničke trojke OEBS u kojem se obe strane pozivaju da završe vojni konflikt i da pređu za pregovarački sto.

On ističe da se Jermenija strogo se drži principa međunarodnog prava – Povelje Ujedinjenih nacija, Završnog akta iz Helsinskija, kao i okvira postavljenih od OEBS-a 2009. godine .

Upitan da li Jermenija ima neke preduslove pre nego što sedne za pregovarački sto, Hovakimijan odgovara da se do kompromisa mora doći pregovorima.

“To znači da nijedna strana ne sme da uslovljava pregovore i da postavlja uslove. Postoje okviri za rešavanje ovog pitanja koji su postavljeni još 2009. godine na Ministarskom sastanku OEBS-a, a oni su vrlo jasni. U tom okviru se nalaze i odgovori na pitanja o tom konfliktu, specifično za Nagorno-Karabah, koji se razlikuje od drugih konflikata”, kaže Hovakimijan.

Prema njegovim rečima, apel, ali ne i uslov jermenske strane je da se iz ovog procesa povuče Turska, koja, kako navodi, “ne samo da je stala na stranu Azerbejdžana nego je i ušla na “velika vrata” u konflikt i na vojnom planu”.

“Turska nema šta da traži u tom regionu i nije nikakav medijator”, poručuje on.

Drugi apel ambasadora je da se iz Nagorno-Karabaha potpuno izbace, kako tvrdi, “teroristi” i “ubačeni elementi”.

“Oni su prisutni u Nagorno-Karabahu na strani Azerbejdžana i to treba da bude osuđeno od čitave međunarodne zajednice”, ističe Hovakimijan i skreće pažnju da ispada da se Jermenija trenutno bori protiv međunarodnog terorizma na tom području braneći regionalnu bezbednost.

Ambasador kvalifikuje sukob kao “agresiju” Azerbejdžana te navodi da posredi nije konflikt Jermenije i Azerbejdžana već Nagorno-Karabaha i Azerbejdžana u kojem “Jermenija svakako podržava svoje sunarodnike u Nagorno-Karabahu”.

On kaže da su na teritoriji Jermenije primećeni ubačeni dronovi, čak i na 20 kilometara od glavnog grada, Jerevana, te da su četiri drona koja su kružila Jermenijom oborena.

“Bila su bombardovana naselja na državnoj granici Jermenije i Azerbejdžana i to moramo imati u vidu. Moramo imati sveobuhvatan pristup problemu”, naglašava Hovakimijan.

Na pitanje da li strepi da će se konflikt nastaviti na duži rok, on naglašava da ne želi da bilo ko u Nagorno-Karabahu gine.

“Naš premijer je već istakao da ako se pronađe mirovno rešenje ono mora da odgovara interesima i Jermenije i Azerbejdžana, ali i Nagorno-Karabaha. Mi ne želimo ni da gine druga strana jer stradaju civili i pretežno mlado stanovništvo”, opominje Hovakimijan.

U pitanju je, kako objašnjava, egzistencija i opstanak jednog malog naroda.

“Nećemo dozvoliti da nakon sto godina, Turska opet izvrši genocid nad Jermenima i to mogu otvoreno da poručim. Mi to nećemo dati ni dozvoliti. Pozivam međunarodnu zajednicu da obuzda Tursku jer, sada je jasno, sve što radi Azerbejdžan, u stvari radi pod direktnom naredbom Turske, kako u vojnom tako i u političkom smislu”, zaključuje nerezistentni ambasador Jermenije u Pragu zadužen i za Srbiju.