in

Elez radio sa Belivukovim i “kavačkim” klanom, u pritvoru još dva meseca

Upravo iz ovog razloga bosansko tužilaštvo za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju tražilo je od Suda BiH da Elezu produži pritvor za još dva meseca.

Ovo je prvi put da neko tužilaštvo potvrdi da je Elez pod istragom za saradnju sa Belivukom i “kavačkim klanom”, pošto su do sada mediji o tome samo nezvanično nagađali povezujući ga i sa najvišim funkcionerima MUP-a Srbije.

Belivuk, kako Marko Miljković i još 20 osumnjičenih uhapšeni su 4. februara zbog sumnje da su počinili niz krivičnih dela, a među kojima su ubistva i trgovina drogom, sve pod velom naničke grupe “Principi”.

“Kavački klan” iz Crne Gore, koji navodno predvodi Radoje Zvicer, povezuje se sa aktivnostima Belivuka, kao i Eleza.

“Produženje pritvora zatraženo je radi neometanog nastavka istrage u predmetu koji Tužilaštvo BiH vodi zajedno sa MUP-om Republike Srpske, Državnom agencijom za istrage i zaštitu-SIPA, Agencijom za forenzička ispitivanja i veštačenja, kao i drugim policijskim i sigurnosnim agencijama u BIH i regionu, u okviru predmeta ‘Belivuk’, ‘Kavački klan’ i drugim”.

Tužilaštva i policijske i sigurnosne agencije, nakon izručenja Eleza BIH preduzele su niz istražnih aktivnosti u vezi Eleza i većim brojem sa njim povezanih osoba.

Uz predlog za pritvor dostavljena dodatna dokumentacija sudu, uključujući i izjave većeg broja svedoka.

Produženje je traženo zbog opasnosti od bekstva, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti uticaj na svedoke i saučesnike, kao i da bi boravkom na slobodi mogao počiniti novo krivično delo ili završiti započeto.

Takođe, produženje pritvora zatraženo je i zbog saznanja o pretnjama i zastrašivanjima svjedoka u predmetu, navodi tužilaštvo.

Protiv Eleza Tužilaštvo BIH vodi istragu zbog teških krivičnih dela organizovanog kriminala izvršenih u 2015, 2017, 2018. i 2019. godine.

Elez je bio uhapšen u Beogradu u decembru 2020. godine, gde je živeo i radio duži niz godina, nakon što je u Srbiji izdržao kaznu od devet godina zatvora, na koju je bio osuđen kao organizator kriminalne grupe koja je 2009. na teritoriji Srbije i BiH trgovala drogom, vršila iznude i činila druga krivična dela.

Tužilaštvo BIH tereti Eleza za teška krivična dela počinjena na području Istočnog Sarajeva i BiH, među kojima su ubistva počinjena “metodama mafijaških likvidacija”, 2018. i 2019. godine, zatim planiranja i pokušaja ubistava na području Istočnog Sarajeva i Bijeljine, te iznuda, zastrašivanja i drugih krivičnih dela na štetu oštećenih osoba sa područja Istočnog Sarajeva i BiH.

Lokalni mediji su preneli da je reč o ubistvima – vlasnika svadbenog salona “Rodeo” Siniše Miličevića zvanog Tigar u maju 2018. godine i vlasnika noćnog kluba “Sparta” Miloša Ostojića u januaru 2019. godine u Istočnom Sarajevu.

Eleza tužilaštvo BIH takođe tereti radi procesuiranja na osnovu potvrđene optužnice iz slučaja “Lutka”, koja ga tereti za organizovani kriminal u vezi sa više teških krivičnih dela među kojima su ubistva, pokušaj ubistva, pljačke transporta novca i druga krivična dela počinjena u od 2005. do 2009. godine.

Izručenje po ovim optužbama sprski sudovi su odbili, što znači da za ta krivična dela BIH ne može da mu sudi.

Elez je 2012. u Beogradu bio pravosnažno osuđen na devet godina zatvora, kao organizator kriminalne grupe koja je 2009. na teritoriji Srbije i BiH trgovala drogom, vršila iznude i činila druga krivična dela.

Kaznu je odslužio u Srbiji i pušten je na slobodu.

On ima pasoše i Srbije i BIH.