in

KAKO JE PUŠTEN NEVOLJIN NASLEDNIK? Američka DEA umešala prste, Džoni se brzo našao na slobodi!

Velja Nevolja/Ilustracija, Foto: Zorana Jevtić/Ana Paunković

Beograđanin Nikola Vušović Džoni (31), kog su srpske bezbednosne službe početkom marta locirale u Dominikanskoj Republici, u jednom imigracionom centru, uspeo je da umakne jednoj od najboljih agencija sveta za suzbijanje narkotika – američkoj DEA.

Kako se dogodilo da se Vušović, jedan od najbližih saradnika Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, nađe na slobodi, enigma je i za našu policiju.

O ovome je u ponedeljak govorio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić:

Jeste li vi skoro videli jednu vest, da je uhapšen Nikola Vušović DŽoni u Dominikanskoj Republici, jedan od naslednika vođa “kavačkog klana”. Bio je u ekstradicionom pritvoru. E, on više nije uhapšen. Slobodan je kao ptica. A vi znate ko tamo jedini odluke donosi. Koja zemlja i na koji način. I pri tome smo bili upozoreni da će se to desiti.

Nema sumnje da je predsednik Vučić na indirektan način “prozvao” američku DEA, koja je tamo pre neku godinu otvorila kancelariju i u čijem su fokusu gotovo sve krijumčarske rute u ovom delu sveta. Vode Atlantskog okeana oko Dominikanske Republike postale su važno mesto gde se obavlja pretovar velikih količina kokaina, koje idu iz Južne Amerike ka Zapadnoj Evropi.

Ti kanali, ali u suprotnom pravcu, služe i za prebacivanje novca, kojim se kupuje droga, ali i kojim se begunci od zakona sa falsifikovanim dokumentima prebacuju u Latinsku Ameriku na “rad”. Po svemu sudeći takav je bio i Vušovićev plan.

Prema pisanju medija, Ludi ili Ćopavi DŽoni, kako su ga zvali najbliži, poslednjih nekoliko meseci, tačnije od sredine prošle godine, krio se na teritoriji Španije. Prema operativnim podacima policija regiona, on je sa još najmanje trojicom saradnika (jedan od njih je Luka Cerović) učestvovao u likvidaciji Igora Dedovića, navodno, jednog od vođa “škaljarskog klana” i njegove desne ruke Stevana Stamatovića, u Atini januara prošle godine.

– Imali smo operativne podatke da se Vušović krije u Španiji – navodi dobro upućeni izvor.

Koristio je nekoliko falsifikovanih dokumenata, a njegov trag smo pratili i kada je krenuo ka Dominikani. O tome smo obavestili partnersku službu i on je lociran i uhapšen. Stavljen je u imigracioni centar i čekalo se da bude izručen Srbiji. Sve vreme smo tražili podatke o toj osobi za koju smo pouzdano znali da je Vušović, ali su tamošnje vlasti otezale sa odgovorom. Onda je iznenada nestao. Navodno, ne znaju šta se desilo.

Kako je uspeo da umakne čak i DEA ostalo je nepoznanica. Operativna saznanja govore da je on važna karika u organizovanju krijumčarenja kokaina za “kavački klan”, čiji je navodni vođa Radoje Zvicer. Iz tog razloga je iz Španije prebačen na Karibe, kako bi mogao da osposobi nove rute šverca ka Evropi.

Vušović, inače, slovi za jednog od najbrutalnijih članova kriminalne grupe Belivuka i Miljkovića, kome su čak i drugovi zbog surovosti dali nadimak Ludi DŽoni.

– Vušoviću je, zapravo, pravi šef u ovom trenutku Radoje Zvicer, kao i Belivuku i Miljkoviću – navodi sagovornik blizak istrazi.

Zajedno su u poslovima sa drogom, ali, kako se sumnja, i sa likvidacijama. Ispituje se njegova uloga u masakru u atinskom restoranu. Tada je u Atini navodno bio i Belivuk. Jednog od ubica, koji su zapucali, očevici su zapamtili i opisali kao mladića sa čudnim, šepajućim hodom. Tako se upravo Vušović kreće.

Kod Dominikanske Republike obavlja se pretovar velike količine kokaina
Ovaj Vračarac je imao problema sa hodom posle pucnjave u kojoj je ranjen. NJega je, posle kraćeg sukoba, u noge pogodio Lazar Vukićević sa Vračara, koji je nestao sredinom oktobra prošle godine u Beogradu.

Inače, Vušović je punio stupce “crne hronike” još od davne 2010. kada je uhapšen sa Aleksandrom Stankovićem (ubijen oktobra 2016). Stanković je u to vreme predvodio jednu od Partizanovih navijačkih frakcija. Pored Vušovića, lisice su stavljene i tada maloletnom Luki Ceroviću, koji mu je sada jedan od najbližih ljudi, kao i još nekolicini osoba. Bili su osumnjičeni za držanje i rasturanje narkotika, kao i za ilegalno oružje i eksploziv.

Belivuk i Miljković su, prema operativnim podacima policije, u hijerarhiji ove kriminalne grupe, praktično, bili šefovi Vušoviću, koji je oformio svoju ekipu za rasturanje narkotika i činjenje drugih krivičnih dela. Posle hapšenja njih dvojice, Zvicer i njegov “kavački klan” okrenuli su se direktno ka Vušoviću.

PRIJAVA ZBOG GRAFITA U PRIJEPOLJU

Tužilaštvu u Prijepolju podneta je krivična prijava protiv muškarca iz tog grada zbog krivičnog dela uništenja i oštećenja tuđe imovine. Naime, njemu se na teret stavlja da je na potpornom zidu novoizgrađene obaloutvrde i keja u Šarampovu, u dužini od dvadesetak metara ispisao grafit “Grad na Limu tebe voli do kraja se s tobom bori” sa grbom Partizana i potpisom “Grobari Prijepolje”, aludirajući na podršku uhapšenom vođi navijača Partizana Veljku Belivuku.