in

Jermenija i Azerbejdžan granatiraju civilne ciljeve, međusobne optužbe

U međuvremenu iz kabineta državnog tužioca Azerbejdžana jutros je izdato saopštenje u kojem se kaže da je jermenska artiljerija bombardovala azerbejdžanski grad Bejlagan, koji se nalazi nedaleko od linije fronta i navodi da su u tim napadim dva civila poginula, a dva ranjena, preneo je TASS.

U saopštenju se tvrdi da su još dva civila ranjena u oblasti Teterski, kao i da su u dosadašnjim dejstvima jermenske artiljerije stradala ukupno 22 civila, a ranjeno 74.

Baku tvrdi: Teško ranjen lider Nagorno Karabaha?

Lider samoproglašene republike Nagorno Karabaha, Arajik Harutijunijan, teško je ranjen u napadu azerbejdžanskih snaga, tvrdi pomoćnik azerbejdžanskog predsednika Hikmet Hadžijev.

“Tokom hiruški preciznog napada azerbejdžanske vojske, Arajik Harutijunijan, lider samoproglašene republike Nagorno Karabah je teško ranjen”, saopštio je Hadžijev, prenosi TASS.

Srušena tri aviona azerbejdžanskog ratnog vazduhoplovstva

Vojska samoproglašene republike Nagorno Karabaha srušila je danas tri aviona azerbejdžanskog ratnog vazduhoplovstva u južnom delu pograničnog pojasa, saopštilo je jermensko ministarstvo odbrane.

“Oko 12 časova po lokalnom vremenu jedinice protivvazdušne odbrane vojske samoproglašene republike Nagorno Karabah srušile su tri aviona azerbejdžanskog ratnog vazduhoplovstva, a raketne jedinice su uništile dva tenka u južnom delu pograničnog pojasa”, izjavila je Šušana Stepanijan, predstavnica jermenskog ministarstva odbrane, preneo je TASS.

MIP Azerbejdžana tvrdi: Jermenija bombarduje civile

Ministarstvo inostranih poslova Azerbejdžana izdalo je saopštenje u kojem Jermeniju optužuje da raketira civilne ciljeve, infrastrukturne objekte i civilno stanovništvo.

U saopštenju, koje je prenela Ambasada Azerbejdžana u Beogradu, tvrdi se da “oružane snage Jermenije neprekidno ciljaju i gađaju raketama zemlja-zemlja civilno stanovništvo i civilnu infrastrfukturu u gradovima Tartar i Horadiz u oblasti Fuzuli”.

Drugi najveći azerbejdžžanski grad Gandžža, navodi se, našao se na udaru raketa koje su lansirane sa jermenske teritorije.

U dosadašnjim raketnim napadima oružanih snaga Jermenije poginula su 22 azerbejdžžanska civila, među kojim i dvoje dece, a ranjeno je ukupno 74 ljudi, kaže se u saopštenju.

“Namerno targetiranje civila i civilnih objekata od strane jermenskih snaga predstavlja flagrantno kršenje međunarodnog prava i svih međunarodnih humanitarnih propisa”, navodi MIP Azerbejdžžana.

Uprkos brojnim upozorenjima Azerbejdžžana, kako direktnim tako i onim u kojima su posredovale relevantne međunarodne organizacije, nastavak napada na civile od strane Jermenije predstavlja potvrdu agresivne politike Jermenije i namernog ubijanja nedužnih civila, kaže se u saopštenju.

Naglašava se da je ovakva vojna provokacija Jermenije čini da se situacija pogoršava, dok situacija na terenu potvrđuje nameru Jermenije da proširi zonu konfrontacije i vojnih operacija.

Oružane snage Azerbejdžžana, napominje se, preduzimaju adekvatne kontramere s ciljem da se sačuvaju žživoti civila.

“Apelujemo na Jermeniju da se pridržava normi i principa međunarodnog prava, uključujući i međunarodnog humanitarnog prava, kao i da primeni zahteve formulisane u rezoluciji Saveta bezbednosti UN i momentalno sprovede bezuslovno i kompletno povlačenje sa okupiranih azerbejdžanskih teritorija”, navodi se u saopštenju MIP Azerbejdžana koji prenosi ambasada.

Jermenija objavila snimak posledica granatiranja Stepanakert

Jermensko ministarstvo odbrane objavilo je na Fejsbuku video snimak posledica granatiranja koje su izvele snage Azerbejdža na Stepanakert, glavni grad samoproglašene republike Nagorno-Karabah.

Na snimku se vide krateri posle eksplozije granata, ruševine zgrada, automobili zatrpani ruševinama.

Ranije je objavljeno da žene i deca napuštaju Stepanakert zbog granatiranja. Gotovo svi stanovnici napustili su gradove Karabaha koji se nalaze na linije kontakta sa oružanim snagama Azerbejdžana, prenosi agencija RIA Novosti.