in

Kostimirano putovanje kroz vreme u Subotici

Tereza i Rafael Hartman su čuveni subotički posednici s prelaza iz devetnaestog u dvadeseti vek. Putujući kroz vreme obreli su se jedan vek ispred svog vremena kako bi ispreli priče o nasleđu njihovog veka koje je ostavljeno Subotičanima u amanet. Gde su živeli čuveni gradski oci Lazar Mamužić i Karolj Biro, šta su ovom gradu ostavili subotički Jevreji i gde sve možemo pronaći simbole slobodnog zidarstva – možemo saznati u ovom putovanju kroz vreme sa kostimiranim vodičima.

“Dato nam je dva sata da našim sugrađanima pokažemo razne objekte. Vezali smo tako da imamo deset priča, deset simbola. Najčešće su to ili građevine koje nose neki određeni simbol, pored kojih građani možda prolaze svakodnevno, ali prosto ne znaju ili nikada nisu čuli priču o tim zabolravljenim simbolima”,  kaže vodič Jelisaveta Stojsavljević.

Kako je pandemija odložila sva putovanja van, tako su se građani Srbije okrenuli domaćim destinacijama, a ova akcija dokazuje da ni sami građani nisu svesni koliko tajni krije njihov grad, te da ga u slučaju Subotice i te kako vredi upoznati, pored kojih Subotičani gotovo svakodnevno prolaze, a kojima gotovo ništa ne znaju.

“Naš cilj je skrenemo pažnju, pored istaknutih vrednosti, i na sve one vrednosti koje su manje proimovisane, ali koje su svakako interesantne i značajne za Suboticu”,  kaže turizmolog Boris Tot.

Kostimirano turističko vođenje kroz vreme organizovano je po drugi put ove godine, a sudeći po interesovanju Subotičana za svoj grad, neće biti i poslednje.