in

Martejn: Srbija bolje prevazilazi krizu od drugih u Evropi

Martejn kaže da je paket mera bio ambiciozan i posebno pohvalio što se sektorskim merama pomaže gradskim hotelima, koji su bili ugroženi za vreme pandemije.

Mali je sa Martejnom razgovarao na onlajn sastanku o reformskim ciljevima u okviru aktuelnog aranžmana Instrument za upravljanje politikama (PCI), kao i o budžetu za 2021, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Tema sastanka je bilo i povećanje penzija u javnom sektoru i plata, a kako je potvrđeno, penzije će naredne godine rasti u skladu sa “švajcarskom formulom” i to za 5,9 odsto.

Kada je reč o platama, ministar je istakao da postoji fiskalni prostor za njihov rast, te je dogovoreno da će se tokom ove misije razmatrati i konkretni procenti.

Mali je dodao da će to biti snažan signal da se uprkos krizi koja je izazvana koronavirusom misli na svakog građanina Srbije.

Sagovornici su se saglasili da je dosta toga urađeno kada je reč o reformskim procesima, kao i da se prethodnih meseci Srbija na pravi način izborila sa krizom koja je izazvana pandemijom koronavirusa.

Mali je na onlajn sastanku istakao da je ponosan što je Srbija jedna od retkih zemalja u svetu koja u ovim mesecima ima čak i blagi privredni rast i dodao da je nezaposlenost na istorijskom minimumu i da u drugom kvartalu ove godine iznosi 7,3 odsto.

Rekao je da je rast poljoprivrede bio veći nego što je očekivano, što je dodatno doprinelo dobrim rezultatima.

On je naglasio i da je optimista s obzirom na to da najnoviji podaci pokazuju da je priliv stranih direktnih investicija od početka godine 1,8 milijardi evra.

Kako je naveo, naša zemlja je apsolutni lider u privlačenju stranih investicija na Zapadnom Balkanu i privlači 60 odsto ukupnih investicija koje dolaze u region.

U tom smislu, Mali je pomenuo i dolazak američke Međunarodne razvojne agencije i istakao da je to dobar signal za investitore i da će to doprineti i lakšem finansiranju malih i srednjih preduzeća.

Kada je reč o budžetu za 2021, sagovornici su se saglasili da trenutno postoji dosta neizvesnosti zbog pandemije koronavirusa, ali da je važno da on ima razvojni karakter.

Kako je ministar rekao, Srbija namerava da nastavi sa kapitalnim investicijama, što će dodatno uticati na privredni rast.

U tom smislu je važno usvajanje metodologije za kapitalne projekte, što je upravo jedan od uspeha aranžmana sa MMF-om.

Kaže da se trenutno grade četiri autoputa, kao i da je upravo danas potpisan ugovor za Fruškogorski koridor.

Mali je rekao da se nada da će Srbija sledeće godine dostići što brži privredni rast, uprkos brojnim izazovima u svetu. Ministar kaže i da će se, kada je reč o usvajanju budžeta, i ove godine poštovati budžetski kalendar, kao i da će biti usvojen završni račun za 2019. godinu.

Aranžman PCI odobren je Srbiji u julu 2018, na period od 30 meseci i traje do januara 2021. godine.

Radi se o aranžmanu koji ima savetodavnu ulogu i bavi se prevashodno sprovođenjem strukturnih reformi odnosno ne podrazumeva finansijsku podršku.

U pitanju je peto i poslednje razmatranje tog aranžmana, koje će trajati do 16. oktobra, a sastanci se održavaju putem video veze.