in

Matić: Za tok slučaja Ćuruvija kriva vlast posle 5. oktobra

“Jako je teško kada se slučaj odmah ne reši, u prvih mesec dana. Ne mogu da krivim sam režim koji je ubio Slavka Ćuruviju, oni su se štitili, ali kada je posle 5. oktobra došla na vlast demokratska opozicija nije učinjen ozbiljan napor da se reši ovaj slučaj, iako se obećavalo. Imalo je dovoljno vremena da se to reši”, rekao je Matić na beogradskoj TV

N1
.

On je, komentarišući ponavljanje sudskog procesa u slučaju Ćuruvija, koji je počeo u ponedeljak, posle ukinute ranije presude po kojoj su četiri bivša pripadnika Službe državne bezbednosti osuđena na ukupno 100 godina zatvora, kazao da mu najteže pada odlaganje postupka koji je bio zakazan za petak, “jer postoji navodno neki drugi proces važniji za odbranu”.

“Zar ima nešto teže od ovog slučaja i zar se može tako vršiti stepenovanje”, upitao je Matić.

On je dodao da je u prvostepenom procesu najveći deo optužnice dokazan, kao i da se nada da će biti osuđeni oni koji su optuženi u ovom procesu.

Matić ukazuje da mediji treba da podsete na dokaze koji su već zaboravljeni, navodeći da su u ovom slučaju to trake koje su dokaz gde su optuženi bili na dan ubistva i na koji način je bila pripremljena likvidacija i svedočenja ključnih svedoka.

“Upravo zbog toga odbrana nastoji da to eliminiše iz sudskog postupka kao dokazni materijal. Treba da budemo uporni u zahtevu da se pravda zadovolji, bez obzira to je prošlo toliko vremena, ne smemo odustati”, poručio je Matić.

Naglasio je da je ranije bilo epiloga u sudskom procesu ubicama Ćuruvije “danas bi bila nešto bolja situacija kada je reč o medijskoj slobodi”.

On je ocenio da imamo sužavanje medijskog prostora, ali da se u tom smislu ne može ništa preko noći uraditi.