in

Naučnici Penrouz, Gencel i Gez dobili Nobela za fiziku

“Otkrića ovogodišnjih laureata su nova osnova u proučavanju kompaktnih i supermasivnih objekata”, izjavio je predsedavajući Nobelovog komiteta za fiziku Dejvid Haviland prilikom dodele nagrade, a preneo Rojters.

Kraljevska švedska akademija nauka saopštila je da će Britanac Rodžer Penrouz dobiti polovinu ovogodišnje nagrade za otkriće da je stvaranje crnih rupa snažno predviđanje opšte teorije relativnosti, preneo je

AP
.

Generalni sekretar Akademije Goran K. Hanson izjavio je da će Nemac Rajnhard Gencel i Amerikanka Andrea Gez dobiti drugu polovinu nagrade za otkrivanje supermasivnog kompaktnog objekta u centru naše galaksije.

Penrouz je matematičkim putem dokazao da je moguće stvaranje crnih rupa, u velikoj meri zasnovanih na opštoj teoriji relativiteta Alberta Ajnštajna.

Gencel i Gez otkrili su crnu rupu, ali ne običnu crnu rupu, već super masivnu crnu rupu, četiri miliona puta veću od mašeg sunca.

Sada naučnici znaju da sve galaksije imaju super masivne crne rupe.

Prestižna nagrada podrazumeva zlatnu medalju i novčanu nagradu od 10 miliona švedskih kruna (više od 1,1 milion dolara), zahvaljujući zaveštanju koje je pre 124 godine ostavio tvorac nagrade, švedski pronalazač Alfred Nobel.