in

Navaljni: Tvrdim da Putin stoji iza mog trovanja

“Tvrdim da Putin stoji iza tog zločina i nemam nijednu drugu verziju onoga što se dogodilo”, rekao je Navaljni u intervjuu za nemački Špigl, ciji je samo jedan deo pušten u javnost pre konačnog objavljivanja.

Navaljnom je pozlilo u avionu dok je bio na turneji po Sibiru, odmah je prebačen u bolnicu u Omsku, gde je pao u komu, a potom i u Berlin, gde su nemački lekari rekli da je otrovan jakim nervnim gasom.

Govoreći o trenutku kada je nervni gas počeo da deluje, Navaljni je rekao da u tom momentu čovek ne oseća bol, ali da zna da umire.

Navaljni je rekao i da će se vratiti u Rusiju.

Zapad je, kako navodi Rojters, tražio objašnjenje od Kremlja, koji negira bilo kakvu umešanost u incident.

Peskov: Zapadne obaveštajne agencije rade s Navaljnim

Predsedništvo Rusije optužilo je danas specijalce američke obaveštajne agencije CIA da su sarađivali sa ruskim opozicionim liderom Aleksejem Navaljnim, kao i da Moskva veruje da on dobija naloge od “instruktora”, piše Rojters.

Portparol Kremlja rekao je novinarima da su tvrdnje Navaljnog da iza njegovog navodnog trovanja stoji predsednik Rusije Vladimir Putin, “neprihvatljive, neosnovane i uvredljive”, ali da on može slobodno da se vrati u Rusiju.

“Nije da on radi sa zapadnim obaveštajnim agencijama, već zapadne obaveštajne agencije rade sa njim. U stvari, postoje informacije o tome i mogu da preciziram da stručnjaci Centralne obaveštajne agencije SAD rade sa njim”, rekao je Peskov, prenosi Tas s.

Pismo SB UN: Trovanje Navaljnog pretnja međunarodnom miru

Trovanje ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog predstavlja pretnju međunarodnom miru i bezbednosti, ocenjuju Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Estonija i Belgija u pismu upućenom Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Te zemlje u pismu poslatom u sredu, u koje je Rojters imao uvid, pozivaju Rusiju da hitno, potpuno i transparentno obelodane okolnosti napada i o tome obaveste Savet bezbednosti.

Ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenzija rekao je novinarima da ruske vlasti i dalje čekaju da Nemačka i Francuska odgovore na njihov zahtev da pošalju dokaze, kako bi Moskva mogla da utvrdi da li je potrebno da pokrene istragu.