in

NBS: Sa MMF-om nema reformskih ciljeva i nezavršenih zadataka

Navodi se da se do ovakvog zaključka na danas održanom sastanku došlo jer je u Srbiji obezbeđena višegodišnja stabilnost cena i finansijskog sektora, da je mnogo urađeno u oblasti jačanja finansijskog sektora, kao i da je ključno da se kontinuitet dobre politike nastavi.

Zvanični razgovori delegacije Srbije s misijom MMF počeli su danas plenarnim sastankom održanim u video-formatu, a nastavljeni sastankom na temu monetarne politike i finansijskog sektora.

Delegaciju Srbije predvodila je guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković, koja je i guverner Srbije u MMF-u, a misiju te organizacije predvodio je Jan Kejs Martejn, dok je u razgovorima učestvovao i ministar finansija Siniša Mali sa saradnicima.

NBS je saopštila su predstavnici MMF-a ponovili da je Srbija ovu krizu dočekala u mnogo boljem stanju nego neke prethodne periode, što je bio važan preduslov za našu adekvatnu reakciju od samog početka krize.

Ocenjeno je da je u Srbiji donet snažan, pravovremen i sveobuhvatan paket mera u borbi protiv pandemije, kao i da Srbija ima dobre izglede rasta.

Na sastanku posvećenom monetarnoj i finansijskoj politici Tabaković je sumirajući nove makroekonomske projekcije, koje uključuju i najnovija kretanja, istakla da u slučaju Srbije nema dileme da će oporavak biti brz i da će imati najbolji mogući profil u uslovima koji su zadesili svet.

NBS navodi da je i MMF ocenio da su mere nosilaca politika u Srbiji dobro osmišljene i da su na pravi način bile usmerene na podršku svim sektorima, čime je podržana domaća tražnja i sprečen pad poslovnog i potrošačkog poverenja.

„U Srbiji su efekti prvog talasa pandemije, zaključno sa aprilom, bili u okvirima naših pretpostavki na osnovu kojih smo radili makroekonomske projekcije. Od maja je oporavak u svim mesecima bio brži od naših očekivanja”, rekla je Tabaković.

Dodala je da se promet u trgovini na malo još u junu vratio se na pretkrizni nivo, dok se industrijska proizvodnja na taj nivo vratila u avgustu, kada ga je i premašila.

“S obzirom na to da smo premašili pretkrizni nivo industrijske proizvodnje i da su rezultati u poljoprivredi još bolji nego što smo mislili, sasvim je realno što sada očekujemo stopu rasta BDP-a u ovoj godini od -1 procenat uz rizike naviše. Već sledeće godine očekujemo potpuni ekonomski oporavak i rast bruto domaćeg proizvoda od oko 6 odsto”, rekla je ona.

Tabaković je rekla da je u pogledu mera monetarne, makro i mikro prudencijalne politike NBS nastavila s višegodišnjim pristupom intervencije na deviznom tržištu s ciljem očuvanja relativne stabilnosti kursa.

Podsetila je da se paketom mera podstiče se budući privredni rast i ublažavaju negativni efekti pandemije na stanovništvo i privredu, uz očuvanje finansijske stabilnosti.

Kako je navela, deo mera ima za cilj da se stanovništvu omogući lakši pristup stambenim kreditima, a time i da se podrži građevinska industrija putem bržeg obrta sredstava.

Tabaković je istakla da je smanjen je minimalni stepen izgrađenosti objekata čiju je kupovinu moguće finansirati stambenim kreditima banaka, pri čemu su jasno definisani kriterijumi koje i samo finansiranje, odnosno investitor i objekat u izgradnji moraju da ispune.

Ona je dodala da su podržani još povoljniji dinarski krediti iz garantne šeme, a efikasnost mera NBS i efekti ukupne koordinacije politika u praksi su dokazani kroz još povoljnije i dostupne izvore finansiranja za sve tržišne učesnike, kao i kroz relativnu stabilnost prinosa na domaćem tržištu državnih hartija od vrednosti, u uslovima povećane volatilnosti na finansijskim tržištima.

Razgovori sa misijom MMF-a koji će trajati do 16. oktobra vodiće se u okviru petog, poslednjeg polugodišnjeg razmatranja ekonomskog programa podržanog Instrumentom za koordinaciju politike.

Taj vid saradnje sa Srbijom, MMF je odobrio u julu 2018. godine na period od 30 meseci, savetodavnog je karaktera i ne predviđa korišćenje finansijskih sredstava.