in

Niš i Sombor dobijaju 600 kontejnera za reciklažu stakla

Donacija je deo regionalnog projekta Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu, koji sprovode NALED, Sekopak i GIZ u okviru

DeveloPPP
programa, a u saradnji sa partnerskim organizacijama iz Severne Makedonije i Bosne i Hercegovine.

Cilj projekta je da se reciklaža stakla u pilot opštinama poveća za 20 odsto, a do 2022. očekuje se proširenje mreže i na druge lokalne samouprave.

Sakupljeni otpad od stakla preuzimaće kompanija Sekopak, koja će u istom iznosu investirati u infrastrukturu za sakupljanje stakla i dalje ovu ambalažu izvoziti iz Niša u Bugarsku i iz Sombora u Hrvatsku, dok će to isto u BiH i Severnoj Makedoniji raditi operateri Ekopak i Pakomak.

U analizi NALED-a se navodi da reciklaža jedne tone stakla smanjuje zagađenje vazduha za 20 odsto u odnosu na emisiju gasova pri proizvodnji novog, a postižu se i velike uštede vode i energije. Danas najveći deo završava na deponijama, gde je ovoj ambalaži potrebno više od 5.000 godina da se razgradi.

Slobodanka Cucić, potpredsednica Saveza za zaštitu životne sredine u NALED-u i menadžerka za korporativne poslove u Apatinskoj pivari, kaže da se u Srbiji godišnje stavi na tržište između 320.000 i 350.000 tona ambalaže, što znači da po stanovniku nastane 51 kilogram ambalažnog otpada.

Navela je da je u poređenju sa drugim otpadom staklo teže, pa su i troškovi transporta znatno veći, što umanjuje vrednost stakla kao resursa koji se može reciklirati.

Cucić je rekla da bi povećane količine sakupljenog otpada postavile osnov za isplativiji tretman i ponovnu upotrebu recikliranog stakla u regionu.

U najnovijoj analizi NALED-a se navodi da je količina sakupljene ambalaže koju operateri preuzimaju mala i neisplativa za tretman, zbog nedostataka u upravljanju otpadom na lokalnom i nacionalnom nivou.

Glavni razlog su skupi troškovi transporta do drugih zemalja, jer u Srbiji ne postoje kapaciteti za potpunu preradu.

Kako bi se uspostavio održivi sistem, NALED i Nemačka razvojna pomoć će donirati 150.000 evra za uspostavljanje neophodne infrastrukture i sistema za pravilno upravljanje otpadom.

Trenutno se u Srbiji sakuplja 43 odsto stakla od ukupno plasiranih godišnjih količina na tržište, dok je prosek zemalja Evropske unije 60 odsto.

Prema podacima Sekopaka, da bi se ovaj procenat povećao za samo jedan procenat treba sakupiti dodatnih 7.000 tona stakla, a po EU direktivi do 2030. godine sve zemlje treba da dostignu nivo prikupljene staklene ambalaže od 75 odsto.

Navodi se da je upravljanje ambalažnim otpadom jedan od prioriteta Saveza za zaštitu životne sredine u NALED-u, a da je u toku izrada studija koje analiziraju primenu sistema produžene odgovornosti proizvođača i mogućnosti uspostavljanja depozitnog sistema za ambalažu. Po završetku studija, detaljno će biti definisati predlozi za izmenu načina na koji Srbija upravlja ambalažnim otpadom, kažu u NALED-u.