in

Počelo ponovljeno suđenje optuženima za ubistvo Ćuruvije

Ponovljeni proces krenuo je glavnim pretresom, bez pripremnog ročišta, a trebalo bi da se održi i sutra i u petak.

Suđenje se ponovlja tadašnjem šefu resora državne bezbednosti Radomiru Markoviću, tadašnjem šefu beogradskog centra DB Milanu Radonjiću, kao i pripadniku rezervnog sastava DB Miroslavu Kuraku i operativcu DB-a Ratku Romiću.

Tokom izjašnjavanja o krivici Marković je rekao da je optužnicu razumeo ali da ono što u njoj piše nije tačno

Krivicu su negirali i Radonjić i Romić, dok je Kurak u bekstvu i sudi mu se u odsustvu.

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je 7. septembra prvostepenu presudu za ovo ubistvo sa obrazloženjem da je prvostepeni sud prekoračio optužbu uvođenjem NN lica u taj slučaj, kao i dodavanjem radnji optuženima za koje se ne terete optužnicom tužilaštva za organizovani kriminal.

Prema ukinutoj presudi, Ćuruviju je ubilo NN lice, a DB-ovci za to pripremili “teren”.

Tužilaštvo je ostalo pri navodima svoje optužnice da je ubistvo Ćuruvije počinjeno po nalogu nepoznate osobe iz vrha tadašnje vlasti, kao i da je Marković za to angažovao Radonjića, a on Romića i Kuraka, koji je označen kao neposredni izvršilac.

Pred početak ponovljenog suđenja, predsednica tročlanog sudskog veća sudija Snežana Jovanović zatražila je od tužilaštva i odbrane da se izjasne da li sumnjaju u pristrasnost veća koje je donelo prvu, sada ukinutu, presudu.

Niko nije tražio ni njeno, niti izuzeće ostalih članova sudskog veća.

Apelacioni sud je naložio da prvostepeni sud u ponovljenom postupku otkloni sve nedostatke i povrede na koje mu je ukazano, te da postupi po njegovim primedbama.

Romić i Radonjić su u kućnom pritvoru već više od tri godine, a prethodno su po tri bili u pritvoru, od hapšenja 2014. godine.

Marković u zatvoru izdržava kaznu od 40 godina zatvora zbog četvorostrukog ubistva na Ibarskoj magistrali u oktobru 1999. godine.

Kuraku se ponovo sudi u odsustvu jer se nalazi u bekstvu i za njim je na snazi crvena poternica Interpola.

Iz ukinute presude proizlazi da je vlasnika i novinara “Dnevnog telegrafa” Slavka Ćuruviju 11. aprila 1999. godine ubilo NN lice, a da su mu osuđeni pripadnici nekadašnje Državne bezbednosti pomagali u pripremi ubistva.

Naime, umesto Miroslava Kuraka koji se u optužnici pominje kao direktni izvršilac ubistva, on u ukinutoj presudi nije pomenut kao takav, već nepoznato lice (NN), čiji identitet nije utvrđen.

Nasuprot ukinutoj presudi, u optužnici se tvrdi da je Ćuruviju ubio Miroslav Kurak, a da mu je saučesnik bio Ratko Romić, koji je drškom pištolja udario u glavu Ćuruvijinu prijateljicu Branku Prpu.

Kako se navodi u optužnici, Ćuruvija je ubijen zbog “javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnjenje i delovanje opozicionih društvenih snaga, radi očuvanja postojeće vlasti”.

Ubijen je na Uskrs 1999. godine, u dvorištu ispred ulaza u zgradu, gde su se nalazile prostorije marketing službe “Dnevnog telegrafa”, a sa njim je tada bila Branka Prpa.