in

Bilčik: Početak konsultacija možda krajem aprila; Kurti vodi dijalog sa Srbijom

Krieziu za Reporteri navodi da je presudom Ustavnog suda iz 2019. godine jasno precizirano ko vodi proces dijaloga.

Očigledno je da će premijer to učiniti konsultovanjem i koordinacijom sa predsednikom i izgradnjom nacionalnog i državnog konsenzusa u vezi sa dijalogom, dodao je on.

Premijer je već nekoliko puta izjavio da će tražiti konsenzus i raspravljati do iscrpljenosti sa opozicijom o važnim pitanjima za zemlju, a dijalog sa Srbijom je jedno od glavnih pitanja koje zahteva konsenzus, rekao je Кrieziu.

Prema odluci Ustavnog suda iz 2019. godine, Vlada Кosova je nosilac procesa dijaloga sa Beogradom. 

Bilčik: Početak konsultacija o dijalogu možda krajem aprila

U Evropskom parlamentu i dalje nemaju konkretan vremenski okvir za sastanke koji bi trebalo da se vode u okviru druge faze međustranačkog dijaloga u Srbiji.

Izvestilac EP za Srbiju, Vladimir Bilčik za Tanjug kaže da se trenutno odvija “tehnička faza planiranja” nastavka dijaloga, a početak konsultacija najavljuje najranije do kraja aprila.

”Mi smo u tehničkoj fazi planiranja, zakazivanja sastanaka sa svim učesnicima, u kontaktima smo sa našim partnerima kako bi dogovorili svima prihvatljive datume. Čim se sastanci preciziraju, moći ćemo da počnemo sa konsultacijama, možda već u naredne dve nedelje”, kaže Bilčik.

Evropski parlamentarci koji učestvuju u posredovanju u međustranačkom dijalogu u Srbiji kažu za Tanjug da spremnost za nastavak procesa postoji sa obe strane.

Dodaje se da se u okviru pripremnog procesa virtualno odvijaju bilateralni sastanci i sa opozicionim partijama u Srbiji kako bi se precizirale najvažnije teme nastavka razgovora kao što su mediji, uslovi za izbore i okončanje bojkota izbora.

Predsednik Narodne skupštine Srbije, Ivica Dačić, rekao je da je sa evrposkim parlementarcima 1. marta dogovorena ”pripremna faza” dijaloga koja bi trebalo da traje dva meseca.

Dačić dodaje da je to bio zahtev Evropskog parlamenta, a da, što se njega tiče, dijalog može da počne odmah.