in

Dačić i Žofre o izborima, ustavu, pregovaračkom procesu

Dačić je naglasio da je Srbija u svakom smislu spremna za nastavak pune saradnje sa EU, njenim institucijama i državama članicama, kao i za intenzivan rad u cilju napretka i ubrzanja pregovaračkog procesa, s obzirom da je članstvo u EU najvažniji spoljno-politički prioritet i strateško opredeljenje naše zemlje.

Na sastanku je bilo reči i o nastavku druge faze međustranačkog dijaloga, koji se planira za 17-18. septembar, a sagovornici su izrazili nadu da će predstavnici vlasti i opozicije kroz predstojeće pregovore doći do kompromisnih rešenja, koja će unaprediti izborni proces.

Predsednik Skupštine izrazio je srdačne čestitke i poželeo uspešan mandat ambasadoru Žofreu, dodavši da očekuje nastavak uspešne saradnje sa Delegacijom EU u Beogradu, kao i do sada.

Ambasador je istakao da će delegacija EU u Beogradu uraditi sve kako bi pomogli proces dijaloga, ali i implementaciju svega dogovorenog.

Na interesovanje šefa delegacije EU, Dačić je sagovornika upoznao sa procedurom izmena Ustava u delu koji se tiče pravosuđa i izbora sudija, objasnivši da se radi o kompleksnom procesu koji podrazumeva održavanje referenduma.

Predsednik Skupštine je takođe istakao da veoma važnu ulogu u nastavku procesa igra mišljenje Venecijanske komisije na predlog ustavnih amandmana, zbog čega je planirana poseta njihove delegacije Beogradu krajem septembra.

Dačić istakao da je Delegacija EU u Beogradu partner parlamenta Srbije, te da se nada nastavku konstruktivne saradnje po mnogobrojnim pitanjima.