in

Dačić: Srbija zaslužuje da bude punopravni član Frankofonije

Dačić je naveo da je Srbija više nego zainteresovana da u okviru frankofonije razvija svoje odnose sa državama i narodima koje dele zajedničke vrednosti, te da očekuje da dosadašnji napori budu verifikovani i kroz punopravno članstvo u toj organizaciji, jer, kako je naglasio, Srbija taj status zaslužuje.

On je dodao da je lično i kao predsednik Vlade i ministar spoljnih poslova uvek poklanjao veliku pažnju radu u okviru Međunarodne organizacije frankofonije, kao i sa svim njenim članicama.

Dačić je naveo da se u Srbiji uvek blagonaklono gleda i podržava još intenzivnije izučavanje i upotreba francuskog jezika u međunarodnim odnosima kao bitan element za unapređenje mira, demokratije i ljudskih prava širom sveta.

Dodao je da je pandemija jasno pokazala da je potrebno još više saradnje, veza i solidarnosti, jer je to način da se svi izbore sa izazovima savremenog doba.

“Srbija je na evropskom pa i na svetskom nivou u samom vrhu zemalja po uspehu u borbi protiv pandemije, bilo u pogledu zdravstvene zaštite, bilo u ekonomskom pogledu i otklanjanju posledica pandemije. Želimo da to iskustvo podelimo sa svim našim prijateljima iz frankofonije”, rekao je Dačić.

On je dodao da je Frankofonija kao organizacija koja okuplja čak 88 članica širom sveta pozvana i ima kapacitet da postane jedan od globalnih foruma u okviru kojeg se moraju tražiti rešenja za izazove koji prete da ugroze međunarodnu solidarnost, dijalog, ekonomsku, kulturnu i svaku drugu razmenu.

Dačić je čestitao na dosadašnjem radu na promociji vrednosti frankofonije u Srbiji, koja je, kaže, za njih uvek otvorena i želi da aktivno doprinese njihovom širenju.