in

DETALJI AKCIJE “VEKTOR” Uhapšeno osam osoba, preko društvenih mreža iznudili stotine hiljada maraka

U policijskoj akciji “Vektor” uhapšeno je osam osoba, a sumnjiče se da su zajedno sa saradnicima nelegalnim radnjama ostvarili korist od nekoliko stotina hiljada maraka.

Portparol MUP Republike Srpske Mirna Miljanović rekla je da je u okviru ove akcije pretreseno 25 lokacija koje koristi 26 osoba na području Foče, Han Pijeska i Istočnog Sarajeva, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela „Prevara“, „Pranje novca“ i „Iznuda“ posredstvom društvenih mreža, piše Srpskainfo.

– Oni se sumnjiče da su navedena krivična dela počinili od oktobra 2020. godine do danas, a na način da su posredstvom profila na društvenim mrežama reklamirali da poseduju informacije o nameštenim sportskim takmičenjima, a zatim su posredstvom aplikacija za komunikaciju stupali u kontakt sa oštećenim iz Severne Makedonije, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Austrije, Švajcarske, Nemačke, Francuske i drugih zemalja. Lažnim prikazivanjem i prikrivanjem činjenica držali oštećene u zabludi da poseduju informacije o nameštenim sportskim mečevima i navodili ih da putem servisa za slanje novca uplaćuju novac u svrhu navodnog klađenja – pojasnila je Miljanovićeva.

Dodala je da su oni koristeći pretnje, vršili iznude sa ciljem prinuđivanja oštećenih da uplaćuju dodatni novac.

– Uhapšeni će biti predati OJT Trebinje nakon izvršene kriminalističke obrade, a protiv svih 26 biće podnesen izveštaj zbog učinjenih krivičnih dela – rekla je Miljanovićeva.