in

Fotografije deponije uginulih svinja na periferiji Beograda ZGROZILE su korisnike društvenih mreža, otišli smo tamo i evo šta smo zatekli (FOTO)

Fotografije uginulih svinja, čije trule ostatke razvlače šakali i psi lutalice, na svega desetak kilometara od centra Beograda, prethodnih dana zapalile su društvene mreže, a građane ostavile bez teksta.

Ostatke trulog mesa, rebara, vilica, nogu… najverovatnije od svinja, otkriveni su blizu nekadašnje farme “Vizelj” u Kovilovu, nadomak prestonice, a otkrili su ih, kako tvrde, članovi udruženja “EKO-pančevački rit” još početkom marta.

Foto: Mitar Mitrović / RAS Srbija

Ekipa “Blica” je danas obišla pomenutu farmu, koja je u vlasništvu Milana Pavlovića iz Ćuprije već dve godine. On navodi da je situacija potpuno drugačija.

Na ulazu u farmu sačekao nas je vlasnik i objasno kako su slike koje ovih dana kruže društvenim mrežama, zapravo nastale pre dve, do dve i po godine. Nije nam bio dozvoljen odlazak na samu lokaciju sa onih užasnih fotografija lešava, zbog kako nam je rekao Pavlović, afričke kuge, te nismo mogli lično da se uverimo da li su leševi i dalje tu, ali ono što je činjenica, to je da nikakav neprijatan miris nismo osetili.

– Mi nismo zatekli ostatke i leševe svinja. Kada smo preuzeli farmu, toga nije bilo – priča vlasnik farme Milan Pavlović i dodaje da je cela fama nastala kada je Zoran Janković, iz udruženja “EKO- pančevački rit” objavio fotografije na kojima su ostaci trulog mesa i lešava pomenutih životinja.

Foto: Mitar Mitrović / RAS Srbija

Pavlović nam je pustio i snimak razgovora, za koji tvrdi da je nastao između njega i Jankovića, odnosno aktiviste pomenutog udružanja, a u kome navodno Janković kaže da on nije napravio sporne fotografije, već mu ih je poslao bivšeg radnika farme “Vizelj”. Aktivista ovog ekološkog udruđenja, s druge strane, tvrdi da to nije njegov glas a u izjavi za naš portal ističe i da je fotografije napravilo njegovo udruženje 4. marta ove godine.

– Fotografije su nastale pre nego što smo farmu uzeli u zakup. Imamo analize i za otpadne vode za koje Zoran Janković tvrdi da su fekalije i za koje nam nudi alge za pročišćavanje, kao sto možete videti, ovde ima labudova – tvrdi Pavlović i pokazuje rukom ka jezeru sa ovim pticama.

Foto: Mitar Mitrović / RAS Srbija

Pavlović dodaje kako njihova farma radi normalno i da imaju svu potrebnu dokumentaciju za rad. Takođe tvrdi i kako su sve nadležne inspekcije izlazile na teren i uverile se da su svinje zdrave, za šta, napominje, postoji zapisnik.

– Kao i na svakoj farmi, imali smo mala uginuća koja su skladištena na mesto predviđeno za to, a zatim otpremljena u kafileriju, za šta takođe imamo dokumentaciju – tvrdi Pavlović.

Foto: Mitar Mitrović / RAS Srbija

On ističe i kako su oni danas podneli prijavu protiv predsednika udruženja “EKO- pančevački rit” zbog “iznošenja laži i neistina, kao i zbog pretnji”.

Druga strana priče

U razgovoru za “Blic”, Zoran Janković, predsednik udruženja “EKO- pančevački rit” ističe kako on nije vodio pomenut razgovor sa Milanom: “To nije moj glas, čujete sada moj glas, to nije isti glas”.

Janković nam napominje i da su fotografije nastale 4. marta, da su ih napravili članovi njegovog udruženja, a da je odmah sledeće noći vlasnik prekrio zemljom leševe svinja. Međutim, nije jasno zašto su, ako su nastala još tada, kako tvrdi, na Fejsbuk stranici ovog udruženja objavljene tek 28. marta.

– Na četiri gomile su bili leševi i ostaci svinja. Oni su bacali po 20, 30 svinja dnevno – tvrdi Janković.

Prema tadašnjim procenama, kako kaže za “Blic”, na četiri gomile, 4. marta je bilo oko 500 leševa. O svemu tome obaveštene su nadležne inspekcije. I ovi ostaci, koje su u nedelju videli članovi ovog udruženja, preko noći su ponovo zatrpani zemljom.

Foto: Eko-Pančevački rit / screenshot

Na terenu je, dodaje Janković, 8. marta bila ponovo veterinarska inspekcija za grad Beograd kada je obišla imanje i gazdinstvo farme, te su tom prilikom otkrili, da ni tu, ni na farmi, ni u široj okolini nema leševa svinja.

– Parcela za koju su u inspekciji rekli da je javna površina celosti se u katastru vodi na farmu “Vizelj”. Mi smo taj deo obišli sa inspektorom i pokazali četiri humke, gde smo bili 4. marta i gde smo lično videli i fotografisali leševe svinja koji su kasnije zatrpali zemljom. Pitali smo da li hoće da uklonimo zemlju da bi se utvrdilo šta je ispod nje, ali je on rekao da nije potrebno “jer je sve vidljivo”. Pokazao sam mu i fotografije sa telefona na kojijma se vidi i vreme i gugl lokacija humki, ali se vidi da su neke od njih raskopale divlje životinje i razvukle leševe – priča Zoran.

Foto: Eko-Pančevački rit / screenshot

Pošto je došla ponovo nova prijava, sa novim dokazima i fotografijama udruženje “EKO-pančevački-rit”, na teren je 9. marta ponovo izašla inspekcija u pratnji članova udruženja koji su prijavu podneli. U spisu stoji da je inspekcija obišla, kako istuču, javnu površinu između farme i kanala i tu uočile humke i komunalni otpad. Pošto to kažu, nije u njihovoj nadležnosti, slučaj su usmerili na Sekretarijat za inspekcijske poslove.

Zbog ovakvog pisanog odgvora koje je dobilo udruženje “EKO – pančevački rit” njegovi članovi su odlučili da pošalju primedbu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, odnosno njihovoj Upravi za veterinu, kaže Janković.

Ovom prilikom su dodali da imaju informaciju da je na ovom prostoru u poslednjih par meseci bačeno više od 1.000 leševa.

Foto: Eko-Pančevački rit / screenshot

– Nije nam jasno zašto nije urađeno uzorkovanje uginulih svinja, s obzirom na to da je u Srbiji proglašena epidemija afričke kuge svinja i da je doneta posebna uredba o postupanju kod uginulih svinja. Osim toga, na pomenutom mestu se ne nalazi komunalni otpad, već medicinski i farmaceutski. U našem udrušenju postoje tri svedoka koja u ovome pod punom materijalnom i krivičnom odgovornošću mogu da daju zvanične izjave i da damo fotografije sa datumima na kojima se vidi šta se tamo dešavalo – ističe Janković.

Foto: Mitar Mitrović / RAS Srbija

Uključio se i zaštitnik građana

U ceo ovaj slučaj uključio se i zaštitnik građana.

“Posle saznanja iz medija da se u blizini Kovilova nalazi deponija uginulih životinja i da ni posle prijava nadležna inspekcija nije reagovala mesec dana, po sopstvenoj inicijativi Zaštitnik građana je pokrenuo postupak kontrole pravilnosti i zakonitosti rada Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede”, saopšteo je danas iz kancelarije zaštitnika građana.

Zaštitnik građana je u saopštenju naveo da traži od nadležnog ministarstva da ga, imajući u vidu mogućnost zdravstvene i ekološke ugroženost građana i životne sredine, što pre, a najkasnije u roku od 15 dana, obavesti o svim preduzetim aktivnostima u konkretnom slučaju i dostavi relevantnu dokumentaciju.